Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България вече няма области в червената зона по заболели от Covid-19

Работното съвещание при премиера Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, свикано с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

Борисов отчете, че колкото и да са либерални, противоепидемичните мерки в България са точни и постигат резултати. 

„Към момента мерките изпълниха това, което целяхме - да намалим броя на заразените, и то в голям мащаб - с по-няколко хиляди на ден, броя на починалите, и за радост имаме огромен брой оздравели, които надвишават вече броя на заразените на ден. Трайна тенденция“, посочи премиерът.

Борисов е изразил надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.

Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните, сочат данните, представени на съвещанието.

Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу Covid-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове.

На премиера бе докладвано, че ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.

„По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад. Под 500 сме на 100 000 души население заболеваемост, като вече няма области, които да са в червената зона. Излекуваните пациенти за последните 7 дни са 16 0000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните“, заяви министър Ангелов.

По отношение на ваксините в България доставката се очаква да бъде на 26 декември и на 27 декември да започне ваксинацията.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози.

„След здравните работници, минаваме към домовете за социални грижи за възрастни хора, за хора с умствени увреждания, които са много, пръснати са в страната и ще започнем имунизацията и при тях“, добави Кунчев.

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса, посочват от пресслужбата на МС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство. Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Риши Сунак като следващ министър-председател на страната. "Британският народ произнесе отрезвяваща присъда, има..

публикувано на 05.07.24 в 12:32
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно - незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането ѝ той обвини основателя на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие". Така Георгиев описа Михайлов.  И заяви, че ще остане верен на идеята..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10