Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дунавът е любов, щастие и живот

Снимка: БНР

Дунавът през зимата през погледа на рибарите. Защото никой не го познава по-добре от тях. Те са мъжете, които дават на реката всеки ден от обичта си и я галят нежно с веслата на лодките си.

Има много фактори за сполучлив риболов. Усетът се придобива с опита, казва Вальо Керчев, който е сприятелен с Дунава от 1995 година насам. „Надявам се и така да си остане. Давам му на първо място любов“, споделя той.

Сега е времето за зимните риби. Сомовете и шараните са се скрили някъде. „Имаме пусната мрежа. Ще я извадим. Да се надяваме да сме хванали някой рибок.“ След целувка от рибарите някои от рибите цопват отново във водата, за да достигнат възраст за размножаване.

 

Преди години имало блата. Когато Дунавът покачи нивото си, водата нахлувала там, рибата хвърляла хайвера си, а сега няма такива участъци, обяснява ветеранът рибар. Сега на мястото на блатата има силно развита промишлена дейност.

Снимка: БНР

„Всеки ден съм във водата“, разказва Вальо Керчев. 

На брега чакат другите от дружината - Жоро и Емо, които в този ден не вадят мрежите. Да си в компания на рибари, означава да си тръгнеш поне с една история за големи риби и героизъм във водата, за смели мъже и за големия шанс, който им е подарила съдбата. 

Който не е бил на Дунава, той не е патил“, твърдят рибарите.

Около скарата на брега Вальо Керчев обяснява с каква риба би нахранил гостите си например от Южна България:

„Всички искат дунавска риба – шаран или сом, защото имат различни вкусови качества от това, което се отглежда в изкуствено създадените водоеми. Най-добрите риби са есетровият вид риби, но те са забранени, така че не мога да посрещна никой гостенин с такъв вид риба. Тази, която хванахме – малката вретенарка, е една от много вкусните риби, една от прекрасните риби. Сомът също е много вкусен, но зависи големината на сома, коя част от сома приготвяш. Има места, където е съсредоточено повече количество мазнина – това не трябва да се пържи, трябва да се изпече…“

За Вальо Керчев „Дунавът е любов, Дунавът е щастие, Дунавът е живот“.

За риба в Дунава през декември беше Ася Пенчева - чуйте разказа й в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02