Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраниха демонстрациите за 8 март в района на Мадрид

В Мадрид - 17 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички демонстрации по повод 8 март в Мадрид са забранени, след като късно снощи Върховният съд отхвърли жалбите срещу решението на правителствения делегат Хосе Мануел Франко.

В неделя бяха отхвърлени 5 жалби на различни профсъюзи и феминистки организации, а ден по-рано в събота - още три. Те оспорваха забраната за провеждане на митинги в подкрепа правата на жените по повод 8-и март.

Решението се базира на "високия риск" от заразяване в условията на пандемия и конституционното право на всеки един испанец на "здраве". Според съда шествията представляват "сериозен риск за здравето както на самите протестиращи, така и за тези, които са в контакт с тях". Отхвърлени бяха твърденията на феминистките организации, че това е "дискриминация на полова основа".

Според правителствения делегат Хосе Мануел Франко, който първи забрани шествията, планираните демонстрации са били 104, като в тях, по изчисления на организаторите, е трябвало да участват около 60 хиляди души.

Базирайки се на факта, че районът на Мадрид продължава да бъде една от териториите в Испания с най-висок процент на инфекции, а броят на хоспитализираните да е над средното за страната, решението да се забранят митингите според премиера на регионалното правителство Изабел Диас Аюсо, е правилно. 

Испанският премиер Педро СанчесВ навечерието на 8 март испанският премиер Педро Санчес написа в своя акаунт в Туитър, че жените са тези, които са понесли най-голямото бреме по време на пандемията в страната му и съжалява, че те търпят дискриминация, насилие, имат повече семейни отговорности и по-лош достъп до пазара на труда.

„На този 8 март се нуждаем от повече феминизъм от всякога” написа още Санчес, а по-късно по време на участието му във форума „Феминизъм с памет“, организиран от управляващата Социалистическа партия, той увери присъстващите, че правата на жените са в дневния ред на изпълнителната власт. Санчес заяви, че неговата партия няма да спре, докато не разреши съществуващите неравенства в социалните, икономическите, правните и културните въпроси между мъжете и жените.

Като основен противник на равенството между двата пола той посочи „крайната десница”, която според него „щом вдигне глава, атакува правата на жените” и обявява война на всякакво законодателство в тяхна подкрепа.

Председателят на Конгреса Мериксел Батет пък посочи, че най-важните проблеми пред жените са „разликата в заплащането и половото насилие”.

Три от четири закрити работни места през февруари са били на жени, показват данните на Националния статистически институт. В страната равнището на безработица при жените достига 18,1%, при средно за Европейския съюз от 7.7 на 100. Увеличи се значително и разликата в заплащането, както и домашното насилие в условията на пандемия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26