Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Васил Левски 1861" в Карлово навърши 160 години

БНР и карловското читалище изпълняват проект за събиране на информация за велики карловци

2
Читалище „Васил Левски 1861“ в Карлово
Снимка: Мирослав Василев

На 11 май читалище "Васил Левски 1861" в Карлово навърши 160 години от основаването си. За датата на основаването на читалището свидетелства дописка в брой 36 на вестник "Дунавски лебед", списван от Георги Раковски. 

През 1861 Раковски основава първото българско читалище в Букурещ. В Загреб излиза от печат сборникът "Български народни песни" на Братя Миладинови, а в Габрово, Шипка и Карлово се учредяват читалища.

"В тези трудни години, в трудния път на българското Възраждане тези институции възникват към българските училища. Неслучайно първите членове са учителите, просветителите в тези будни подбалкански градчета и така се създава и карловското читалище през 1861 година. Ролята на тази културна институция в обществения живот на града сред българската общност е била значима - те са едни от организаторите на първите театрални представления в нашия град. След създаването си дейността на читалището продължава и така се стига до 1870 година, когато в града се създава ученолюбивата дружина", каза за БНР директорът на историческия музей в Карлово Мария Деянова.

Някои от членовете на ученолюбивата дружина са членове на Карловския революционен комитет, който е основан от Апостола през 1869 година.

"Те са чертаели планове за политическото освобождение и за присъединяването на града към революционната мрежа, създадена от Апостола. Самият Васил Левски е призовавал при своите пътувания в България, когато създава вътрешната революционна организация, да създават читалища като легална форма на комитетите. След Освобождението, през 1893 година будното карловско гражданство създава ученолюбивото дружество "Васил Левски" като в техния устав е записано, че една от главните задачи е построяването на паметник на Васил Левски за увековечаване на паметта на безсмъртния Апостол", допълни Деянова.

Библиотечната дейност поставя основите на карловското читалище:

"Ние сме горди от факта, че нейните основи са положени от известния карловски възрожденски учител Брайко Хаджигенов с няколко книги и абонамент на вестниците "Дунавски лебед" и "Гайда". Така се ражда Карловската библиотека – една от първите обществени библиотеки в България. Понастоящем тя разполага с фонд от 70 000 тома, които читателите могат да ползват в обособените отдели. Имаме обособен Фонд "Краезнание", който е ценната част от фонда на библиотеката", подчерта в предаването "Рано в неделя" библиотекарят София Бановска.

Иван Хаджийски, председател на читалищното настоятелство, изтъкна:

"В момента в школите на читалището, които са 10, се обучават над 200 деца във всякакви възрастови групи. Това са певци, музиканти, танцьори, художници. За карловци, според мен, читалището е мястото, където се случва културният живот на града; мястото, без което не може; мястото, което винаги трябва да го има и според мен то ще пребъде през годините".

БНР и карловското читалище "Васил Левски" изпълняват проект "Знаменити карловци - звукова памет на българската култура".

"Да бъдат издирени и събрани гласовете на велики личности, актьори, певци от нашия край, защото това е и архив за поколенията", допълни Хаджийски.

Читалище „Васил Левски 1861“ в Карлово    Снимка: Държавен архив

Ръководител на детската фолклорна формация "Розова долина" към карловското читалище е Велина Иванова:

"За наша радост децата непрекъснато нарастват - 25 и 30 деца от 4 от 18 годишна възраст. Радостното е, че вече имаме и второ поколение изпълнители, майки на дечица са били наши изпълнители, вече водят и своите деца. Това е наша изключителна гордост и привилегия да ги посрещнем и да започнем да ги изграждаме като изпълнители, като любители на фолклора и като разпространители на народното творчество".

Детската фолклорна формация "Розова долина" е един от лауреатите на детския радиоконкурс "Млади фолклорни таланти" на програма "Хоризонт".

"Искам да отбележа, че това се случи в началните етапи на създаването на формацията и много ентусиазирано изпращахме записи. Спечелихме и участия в Прага, в Чехия, два пъти наши представители са гостували. Това беше един много голям скок, трамплин да си повярваме, че можем да продължим на такава голяма сцена", допълни Велина Иванова.

"Винаги, когато посещавам читалището в Карлово, се изпълвам с прекрасни чувства и трепетно усещане и това ми дава изключително хубави емоции и мисля, че се извисявам духовно", каза 13-годишният Йоан Иванов. 

"Искам да кажа, че най-хубавите спомени са тези пътувания до различни места и конкурси, най-голямото нещо, което ми дава пеенето е радостта и приятелите, които имам тук", допълни 12-годишната Никол Гаджева.

Русанка Русанова е преподавател в школата по пиано към карловското читалище:

"В момента в школата по пиано се обучават 10 деца. Школата съществува от 10 години. Това ми дава много голямо удовлетворение, тъй като децата се запознават с класическата музика и се учат да свирят много произведения".

Илия Пиринчиев сподели, че много харесва класическата музика и като свири на пиано се успокоява:

"Аз обичам да карам колело и да играя билярд в свободното си време".

Стефан Златинов е участник в читалищен театър "Елена Снежина" в град Карлово:

"Аз мисля, че читалището е типично българка обществена институция. Тези сгради винаги са създавали не просто място за изява на самодейците, но и топлината и уюта на едно семейство, на един дом".

"Завършвам тази година и поглеждайки назад това, което топли сърцето ми са репетициите в понеделник и сряда, когато идваме да се откъснем за малко от света и да се потопим в магията на танца. Когато излезеш на сцена и когато се хванеш с колан за всички останали усещаш не само ритъма на танца, но и ритъма на техните сърца. Тогава чувството е друго. Неописуемо е. Читалището е място, което за щастие е успяло да съхрани духа на българина така, както църквата е съхранила вярата", каза Виктория Трифонова от формация "Розова долина".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30