Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Плевен протестират срещу промяна на подробния устройствен план

Снимка: Община Плевен

В Плевен жители на три квартала, собственици на 10 имота, протестират срещу промяна на подробния устройствен план. Недоволството е срещу намеренията да бъдат построени от инвеститор високоетажни сгради. Те настояват да не се променя духът на кварталите 30, 32 и 35, в които сега еднофамилните къщи са най-много на два етажа.

"Аз като собственик на свързано застрояване не съм уведомена по никакъв начин от Община Плевен, че предстои промяна на ПУП. Разбрах, защото имах среща с инвеститора, който иска да строи на този имот. На един етаж е в момента нашата къща, повечето са на един, максимум на два етажа. В общия устройствен план е ниско строителство. Ние сме против, ние с този инвеститор се познаваме", каза за БНР Доля Апостолова, чиято къща е на калкан до бъдеща 16 метрова сграда в квартал 35.

Тя настоява проектът за новата сграда да е ниско строителство:

"Започнали сме по законния ред, пуснали сме жалбите до Административен съд и Община Плевен. Направили сме и подписка от живущите в трите засегнати квартала - 30, 32, 35, които категорично сме против промяната на подробния устройствен план в кварталите от малко етажно ниско застрояване към високо етажно застрояване. Нека имотите ни да не бъдат засенчвани от високи жилищни сгради и да не се променя духа на съществуващото застрояване на кварталите - основно двуетажни, еднофамилни къщи".

Здравко Парашкевов говори и за втори случай, при който на друг инвеститор първо е разрешено ниско строителство, за което са уведомени, а след това се променя подробния устройствен план от ниско към високо застрояване и от ниска плътност към висока плътност:

"Община Плевен не уведомява никого. Няма как да разберем и да възразим".

Архитект Невяна Иванчева, заместник-кмет „Териториално развитие“ отговори защо подалите сигнал от къщата, която е на калкан с новата сграда, която ще се строи не са заинтерeсовани лица:

"Не са, защото действащият предишен план предвижда застрояване на калкан с дълбочина по калкана 16 метра. В новия план това не се променя. Променя се това, че на три метра разстояние след третия етаж се предвижда още един етаж. Не се изисква работен устройствен план, когато имаме само два имота", коментира в предаването "12 + 3" Невяна Иванчева. 


Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00