Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен

7
Снимка: Незабравка Кирова

„Ден на градинаря“ отбелязаха в село Цар Асен, Община Алфатар, на 1 август. Общината заедно с кметството на селото са организатори на събитието.

Тази година участваха 18 групи от района на Алфатар, Дулово и Силистра. Близо 200 души с гордост показаха произведената от тях земеделска продукция. Имаше и изложба на пити, баници и хляб.

Снимка: Незабравка Кирова

Празникът на градинаря  е възобновен през 1993 година насам, а в алфатарското село Цар Асен се провежда вече шеста година с цел да се почете трудолюбието на добруджанци и плодородието.

Празник на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие, разказа кметът на Алфатар Янка Господинова.

„В началото имаше не повече от 5 участника и жителите на селото. В годините успяхме да доразвием този празник  и днес имаме  200 участника, включително и от съседни общини. Идеята на този празник е да покажем плодородието на Добруджа".

Снимка: Незабравка Кирова

Край чешмата с изворна вода и старата върба Цар Асен посрещна земеделци от региона. Основно стопани, които отглеждат в градините си плодове и зеленчуци за домашна консумация. Всички те с голямо старание бяха подредили стоката си, както и различни кулинарни изделия и изкушения, изработени с брашно и захар, и не само.

Лицата им преливаха от радост, че има кой да оцени труда им и да споделят гордостта си от положените усилия.

Снимка: Незабравка Кирова

Преди пет години Елена Богданова напуска Силистра и се връща на село – в Бабук. И е щастлива от направения избор. Няма нищо сложно и трудно в това да отглеждаш собствена продукция, сподели тя.

Ние се стараем колкото се може да не ползваме торове препарати всичко да бъде екологично чисто. Може и малки да са, но имаме оранжерии и зеленчуците ни са разкошни“.

Снимка: Незабравка Кирова

Също преди 5 години Цветанка Христова се е върнала в родния Алфатар от Англия. Започва да се занимава с градинарство и да произвежда основно зеленчуци. Произвежда и лилави картофи, които са повече като за гурме кухня.

„При мен е нещо средно като хоби, което отива в малко по-голям мащаб за потребление, но от тесен кръг хора, защото виждате, че стоката ми е бутикова".

Снимка: Незабравка Кирова

Изложбените маси бяха отрупани както с различни видове зеленчуци и плодове, така и с изработени майсторски сладкиши и вити баници. Любопитни бяха обаче керамични кастрончета с табелка жътварски ястия. Майстор е Мита Георгиева от Алфатар.

Градинарите си имат и свой светец - Свети мъченик Фока. Свети Фока е наричан градинар, защото си е направил градина близо до морето и в нея посадил различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните хора. Част от зеленчуците от своята градина, Свети Фока слагал край пътя, за да могат да си вземат всички пътници.

Снимка: Незабравка Кирова

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18