Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев има по-добри шансове при избори две в едно, смята Павлов

Юлий Павлов: Действията на партиите в момента ще имат слабо влияние върху избирателите през ноември

Да продължаваме да се вторачваме кой ще има с няколко хиляди гласа в повече, е контрапродуктивно

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

„Политическата програма на БСП е да се осигурят повече средства за различни цели и в момента понеже наближават избори, това ще бъде подкрепено от почти всички, защото всички искат да бъдат добрички и да раздават пари на калпак.
Предизборната кампания е ясна и очевидно и това беше и договорено и с президента в оня разговор, на който журналистите не бяха допуснати, че все пак правителство няма да се състави с този мандат, но трябва да се даде възможност да се актуализира бюджетът, така че всичко се движи напълно логично “, коментира пред БНР социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

БСП в момента провежда поредица от срещи с граждански организации, браншови съюзи, работодатели и синдикати. На тях ще бъдат обсъдени приоритетите, които да залегнат в работата на евентуално бъдещо правителство, съставено с връчения на левицата трети проучвателен мандат. На срещите ще бъдат обсъдени и теми, свързани с актуализацията на бюджета.

Според Павлов следващите два месеца и половина, преди 14 или 7 ноември, когато следва да са изборите две в едно, всички тези действия в момента, ще имат слабо влияние върху избирателите:

Няма да се промени структурата на парламента. Това кой печели изборите – това е доста спорен въпрос. Да продължаваме да се вторачваме кой ще има с няколко хиляди гласа в повече, е контрапродуктивно. Въпросът и проблемът е кой ще може да състави правителство. И между трите центъра - ИТН, ГЕРБ, които си стоят сами и едни център със сходни намерения като ДБ и ИБГНИ, като около последните два охотно биха се прикрепили и ДПС и БСП. Но проблемът е, че нито един от тези центрове на промяната няма да имат мнозинство и ще трябва да преговарят с другия - ГЕРБ, което пък ще е много трудно, не знам как ще се развие следващият парламент", посочи още в "12+4" Павлов.

По думите на Павлов съветниците на Радев  - "не са особено в час":

"Те му замътиха главата колко машинното гласуване ще промени нещата, а се видя, че нищо коренно не се промени, а напротив - това удари БСП, защото си беше възрастов и избирателен ценз, а защо Нинова се съгласи, явно и на нея някой ѝ размъти главата, че това ще бъде в техен плюс, а очевидно беше, че те ще бъдат тежко ударени.

И сега някой ѝ "мъти главата", че избори две в едно ще е лошо за презиздента. За да бъде избран на първия тур - трябва да са гласували повече от половината избиратели по списък и повече от половината гласували да са гласували за дадения кандидат - и двете условия трябва са изпълнени кумулативно. Ако изборите са поотделно, тези условия няма лесно да се изпълнят и шансът на Румен Радев да бъде избран на първи тур е практически нулев. Ако изборите са две в едно, шансовете за по-голяма активност са налице", поясни още Павлов пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05