Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Холон в Израел се намира един от двайсетте паркове на приказките

Парк на приказките в град Холон в Израел
Снимка: Искра Декало

В град Холон в Израел се намира един от двайсетте паркове на приказките, където децата проявяват интерес към книгите.

Да влезеш в сладкарница и вместо меню да ти подават книжка с приказки, защото е приказната сладкарница в Холон. Може да си поръчаш тортичка в самата нея или кошничка с вкусотии, и да поседнеш на тревата в парка пред нея, който е също парк на приказките. Но кошничките са на „Червената шапчица", на „Хензел и Гретел“, на „Маша и мечока“ и други. За да разбереш каква е разликата, трябва да прочетеш приказката. Но най-интересен е самия парк, който е един от 20-те в града с 50 приказки или детски книжки „скрити" в тях. Съществуват от няколко десетилетия по инициатива на заместник-кметът в тамошното кметство Хана Хирцман, която е с български корени. Обикновено местните деца идват в тези паркове заедно с целия клас или индивидуално с мама и татко или баба и дядо, но винаги с приказки в ръка.

Парк на приказките в град Холон в Израел    Снимка: Искра Декало

"Първата приказка се знае наизуст и от малки, и от големи „Квартира под наем" на Лея Голберг. В нея се разказва за това, че след като Мишокът освобождава апартамента си, пристигат различни кандидат наематели в сградата от пет етажа, които харесват квартирата, но не и съседите. Работливата мравка не харесва мудната кокошка, славеят създаващата шум катеричка, многодетната зайка, че в блока живее безотговорната кукувица, беличкото прасенце - негърката котка. Накрая пристига гълъба и въпреки, че самата квартира не му харесва, я наема, защото според него има прекрасни съседи. Разговорът не е толкова за самата приказка, а за илюстрациите в книжката и за бронзовите скулптури, на персонажите", разказа екскурзоводът Амит Мусай.

Всяко дете се чувства неловко, ако учителката открие, че е въшлясало, затова известният израелски писател Меир Шалев (чиято съпруга е от България) е написал книжката "Въшката Нехама".

"Става дума за въшка, която забелязва, че ако се намира, върху обръсната глава, лесно я откриват, докато, ако е върху дълга коса бързо се скрива. Илюстрацията в парка е проста. Една розова топка пързалка и беседка от бракувани от националната електро компания метални кабели, която изобразява дълга коса и е прекрасна за криеница. Ако учителката, каже на родителите "Честито имате гости", има предвид, че въшката Нехама, отново е пристигнала и за нея трябва да се погрижат, както подобава и по възможност въобще да я няма. Следващата приказка е "Рибката, която не искаше да е рибка" на Паул Кое, която разказва за една рибка, на която ѝ е омръзнало да е вечно мокра и разпитва птицата, мишката, слона и мечката, дали не е по-добре, да е като тях. Накрая рибката разбира, че е най-добре да си самия себе си. В парка на приказките, тази история е представена, като лабиринт от бетон с отвори, на които с помощта на ажурна решетка са изобразени тези животни, но ако се вгледате по-внимателно там се вижда и образа на рибката навсякъде", допълни Амит Мусай.

Парк на приказките в град Холон в Израел         Снимка: Искра Декало

Докато разглеждат децата се редуват да четат на глас части от приказките или си играят със скулптурите, които всъщност са и люлки, пързалки катерушки. А Амит Мусай продължава да разказва приказки

"Следващата приказка е за "Гъбките и джуджетата и още нещо" на Алона Френкел. За джуджетата гъбките се превръщат, благодарение на въображението им, в къщички, люлки, столчета и масички. Скулпторите са от мрамор. Следва приказката за "Итамар, който се катери по стените" на Давид Гросман. За всяко дете е страшно да остане само в стаята преди сън. Итамар също се страхува да остане сам, докато открива, че може да се катери по стените и да влезе в трите картини, които украсяват детската стая. На тях има лъвове, момиченце с хвърчило и влак. Както виждате има празна рамка, на която малка част е заета от Итамар, останалото място е за вас, можете да влизате и излизате от нея, колкото си искате. Илюстрацията на приказката "Езика на знаците на Ноа" на писателката Нира Ариел отдавна се е превърнала в символ на приказните паркове на Холон. Става дума за момиченце, което не знае, кой ден от седмицата е и майка му й сплита всеки ден до края на седмицата по още една плитчица и след това, отначало. Изобразени са седем плитки, всяка от които е увенчана с разноцветна панделка, които са ветропоказатели и почти винаги се въртят. Този вид изкуство се нарича кинетично. Последната приказка „Моят чичо Симха" разказва, за онзи чичо, във всяко семейство, който според възрастните е луд, но според децата, той е супер. Защото за ужас на родителите им подарява всеки ден ново домашно животно. Това е най-цветната и ярка фигура композиция в този парк. Тя е единствената, която е създадена от илюстраторката на самата детска книжка посредством триизмерен принтер".

Парк на приказките в град Холон в Израел    Снимка: Искра Декало

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45