Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там лютеницата се е приготвяла от домати, пипер и лук, които се смесвали и запичали на фурна.
Жители на село Бабук разказаха за БНР как приготвят лютеница:
„Най-напред си приготвяме зеленчуците, печем патладжан, пипер, обелваме го, изваждаме чепките, защото падат семена вътре“.
„Някои обелват доматите, да не го варят така, нарязват го наситно. Ние сваряваме доматите. Имаме сито, през което минава семето и като го сварим прецеждаме“.
„Слагаме подсладител, захар и подправки. Аз слагам бял пипер, някои слагат и магданоз. Всичко се пече, обелва и смила през машинката".
"Аз слагам на моята лютеница ябълки и мед.“
„Аз не съм за тези модерни, нови лютеници. Обичам това, което съм запомнила от мама и баба- старото, автентичното. Имам един зет, който е чужденец –толкова много харесва лютеница - яде с голямата лъжица. Записал си е рецептата, ако мен след години ме няма той ще прави лютеница“.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..
Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..
Утре е премиерата на новия исторически роман "Деултум посреща Свирепия". Събитието е от 18.30 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В момента предишният роман от поредицата - "Мистерии в Хераклея Синтика" , се превежда на 4 езика - френски, немски, английски и гръцки език. В Деултум има амфитеатър, още не е открит и..
Масло, тахан, брашно, крем за лице, дори оцет, както и… маджун от диня – това е продукцията на биопроизводителя Рашко Денев. В малката семейна работилничка работят той и съпругата му. Отглеждат 60 декара собствени орехови насаждения и 90 дка под наем . "Всички са био, нямаме право в стопанството да имаме и био, и не био." "Някога си..
Рекордно дълго - половин година, продължи археологическото лято в района на античния град Хераклея Синтика . Освен планираните проучвания, имаше и извънредни, които получиха допълнително финансиране и много ценни резултати. Те се проведоха по трасето на разширявания вертикален газопровод в района на античния град. В края на миналата седмица..
24.9.2025г. – За първи път образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” стартира от Велико Търново. Шестото издание на инициативата бе поставено в основно училище "Патриарх Евтимий", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе..
От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул" с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов . Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120..
"Това правителство се задържа твърде много. То ще си отиде, защото в този си вид е безполезно. Борисов няма да даде повече власт на Пеевски"...
След изборите в Пазарджик политическите страсти отново се нажежиха. Докато лидерите на партиите търсят формули за стабилност, хората по места казват –..
" Тази институционална война между част от законодателната власт и президента - война най-общо казано между Пеевски и президента Радев, ще покорява все..