Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Панов: 268 са общинските проекти в изпълнение, но има ръст в цените по изпълнението им

Има ли интерес към проектите по Оперативна програма " Региони в растеж"

Кметове: Има от 25 до 80 на сто завишение на стойностите на строително монтажните дейности

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Как повишението на цените в строителството оказва влияние върху общинските проекти? Каква е инфраструктурата в общините с най-многобройните проекти по Оперативна програма " Региони в растеж"  и има ли застрашени от недовършване проекти?  Отговори в "Хоризонт до обед" дават председателят на НСОРБ Даниел Панов, кмет на Велико Търново и кметът на град Павликени - Емануил Манолов, който е и строителен инженер.

"Има няколко тенденции, които усложняват положението. Идват вече договорите за безвъзмездно финансиране, но няма желаещи строителни фирми за участие в обществените поръчки. Същевремнно установихме, след проведени пазарни консултации , че има от 25 на сто  - до 80 на сто завишение на стойностите на строително монтажните работи", каза пред БНР Емануил Манолов от община Павликени.

По думите му започналите проекти са в областта на реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа , като засега строителите не са предявавали искания, но сигурно и това ще стане с оглед на повишените цени.

"От месец май информираме постоянно ръководството на МРРБ, така и поредното ново ръководство на управляващия орган за необходимостта от активирането за разплащането най-вече по общинските инфраструктурни проекти и програми", коментира пред БНР и председателят на НСОРБ Даниел Панов.

По думите му над 128 общини са подали информация към Сдружението за работата си по проекти от ОП "Региони в растеж".  Получили са сигнали по 7 програми.  268 са общинските проекти със статут в изпълнение, най-вече по оперативна програма "Регионално развитие" - като размерът на безвъзмездната финансова помощ е в размер на над 900 млн. лв. Плащанията към общините са 502 млн. лв. - това са получили тези 268 проекта.

Неразплатените средства към общините са в размер на 445 млн.лв., като срокът за изплащане е до края на 2023 година, поясни Панов.

По думите му най-големият брой общински проекти и с най-голяма безвъзмездна финансова помощ са по приоритетна ос 1 - това е "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Там са 39 големи града, 148 проекта с общо финансиране - 757 млн. лв. Близо 70 на сто от проектите вече са получили финансирането си по помощта.  

Според Панов има забавяне на плащанията, още повече, че цените са скочили. И така се изпълнява обществена поръчка по стари цени. От 20 до 40 на сто имаме увеличение на цените по тези проекти, каза още Панов. 



Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30