Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Тодоров: Гражданското общество се остави мафията да му открадне държавата

Луканов и Младенов на 9 ноември разказаха на баща ми какво ще стане с Живков

Калин Тодоров
Снимка: Ани Петрова

"Вечерта на 9 ноември 1989 г. на вилата при баща ми дойдоха Андрей Луканов и Петър Младенов. Това посещение беше интересно, защото баща ми вече беше извън голямата игра, беше в немилост, беше си подал оставката от Политбюро и беше странно това идване при него. Те му казаха какво ще се случи на следващия ден и го помолиха да напише един доклад за икономическото развитие на България през последните 10 години. Те твърдяха, което не се оказа вярно, че има опасност Тодор Живков да се опита да обърне Пленума, привидно да се е съгласил да си подаде оставката, но верни негови хора да вземат думата и да обърнат Пленума, а той да извика Танковата бригада от Горна Баня. Това не се случи на следващия ден. Живков спази своята част от уговорката и си подаде оставката, но те не спазиха своята част, защото му бяха обещали да го запазят като председател на Държавния съвет, синекурна длъжност, която му гарантираше нещо, но те не спазиха обещанието си". 

Този спомен разказа пред БНР журналистът и писател Калин Тодоров, син на Станко Тодоров - най-дълго заемал поста министър-председател преди 10 ноември 1989 година.

По думите на писателя случилото се на 10 ноември е било "под зоркия поглед на една групичка от руското посолство в София".

"Преходът беше доста радикален по отношение на икономиката на България, защото беше продадено всичко и почти на безценица. Приватизацията се оказа до голяма степен криминална и българската икономика пострада тежко от нея", коментира Тодоров.

Според него, ако и в политически смисъл преходът е бил по-радикален, примерно Иван Костов, ако е бил въвел пълна лустрация, "нещата щяха да се изострят още повече и можеше да се стигне и до нежелани резултати".

Калин Тодоров смята, че гражданското общество се е оставило мафията да му открадне държавата. Той посочи три най-значими събития през последните 32 години:

"Създаването на ДПС, чрез която задкулисието успява да управлява. Убийството на Андрей Луканов, което беше заявка на мафията, че ще управлява страната. И третото - идването на Царя в България, с което беше убито политическото и маргинализирано лявото и дясното, след което пряко мафията управлява България".

Той посочи установяването на правово държава като цел, която може да обедини българите днес:

"Тази кауза обаче минава и през наказание на всички, които ограбиха България до този момент". 

Интервюто на Людмила Железова с Калин Тодоров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17