Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Ганкиното кафене до днес - изборната философия на добруджанеца

Снимка: Марин Минев - Джона

Характерна черта на българина е в кафенето или в кръчмата да нищи политиката, като за разкош от време на време прехвърля топката и към спорта, в частност към българския футбол.

По нашите географски ширини кафенетата винаги са били средище на обществения, културния и политическия  живот. Местата, където се изговарят най-важните истини за живота на хората и за бъдещето на страната.

И като казваме културен живот, всеки град и всяко село си има места, където се събират по-различните – едни им казват бохеми, други - хора на изкуството.

В Силистра го познават като актьор и поет, но последните десет години от живота си Валентин Йорданов прекарва като трудовак, най-общо казано, в Англия. Време достатъчно за изводи – и в политически аспект, и в чисто човешки.

Валентин Йорданов  Личен архив

„Там нещата са много по-семпли и в същото време много по-организирани. Гласува се електронно, с пощата. Хората не са ангажирани да ходят в определен ден до някакви урни“, разказва Йорданов пред БНР.

„Те нямат отношение като че ли към политиката, колкото българинът има отношение. Който и да спечели, едно и също ще бъде. Трябва да се работи – това е техният отговор. Той не може да разбере, че политиците могат да ти обърнат живота и наопаки.“

Там, където се съберат повече от двама, сбирката се превръща в малък парламент. Това също го няма на Острова - седенето по кафенета и кръчми и реденето на пасианси от теми, по които българинът е баш майстор.

Валентин Йорданов е запомнил мисълта, че може да се разбере колко е добре една държава по броя на заведенията и на аптеките.

Любен Дашев   Личен архив

Любен Дашев е поет и писател, автор е на епиграми, афоризми, басни, пародии, вицове. Всеки трябва да отиде и да гласува, това е граждански дълг, смята той.

„Ние играем два пъти вече баснята на Михайловски „Орел, рак и щука“. Това е една енергия, която излита във въздуха и не се получава нищо“, обобщава той.

Адриан Ал Жазар   Личен архив

Авторът на късометражни ленти Адриан Ал Жазар не гледа телевизия. Казва, че не му влияе добре. 35-годишният силистренец нашумя с участието на негови заглавия в световни фестивали, като едно от тях му донесе голямата награда в Лас Вегас.

Никога не е гласувал. Изборите и политиката не са неговите теми и смята, че си има хора за всичко и всеки трябва да си гледа работата.

„Много е далеч от мен. Дори да ме вълнува, какво мога да направя? Който е на власт, той си е на власт, той си управлява – разбира или не разбира. Общественото мнение е колкото да се вдига шум.“

Тезджан Ферад – Джани    Личен архив

Житейският опит е този, който променя мисленето на актрисата Тезджан Ферад – Джани за гласуването.

„Вече започвам да разбирам, че не е все тая. В приготвянето на една обща чорба, в която искаме, не искаме, всички сме едно цяло, всяка една съставка има значение.“

„И ми се иска идентифицирането ни да бъде по-скоро с Левски, а не с бай Ганьо.“

Снимка: Марин Минев - Джона, Арт Силистра


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16