Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Георги Димитров: 600 000 души в България към момента са ползватели на електронната идентификация

Докъде стигна процесът на електронната идентификация

Десислава Кръстева: Непризнаването на електронен документ и то подписан с квалифициран електронен подпис, това е сериозно нарушение

Снимка: БГНЕС

Докъде стигна процесът на електронната идентификация и колко ни е полезна с днешна дата тя?

Тази седмица се чака стартът на общественото обсъждане на техническите сецификации за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Това е стъпката към идеята личната информация да бъде в мобилния телефон. И в някои случаи телефонът да е средството, с което да удостоверяваме самоличност.

На наскорошен уебинар, организиран от един от големите телекоми, експерти посочиха - България трябва да побърза, за да няма неравенство на гражданите спрямо другите, живеещи поне в рамките на ЕС. 

"Огромен потенциал крие изграждането на системата", казва проф. д-р Георги Димитров. Той е в съвета на директорите на една от двете българските компании, които предоставят електронни подписи и идентификация. 600 000 души в България към момента са ползватели на електронната идентификация, казва той. Съотношението е в полза на частния сектор. 

Проф. д-р Георги Димитров припомня, че несъвършената система за  идентификация създава неравенства в ползването на публичните услуги дори и рамките и на ЕС. Примерът - германец, белгиец или италианец  могат да ползват своята електронна идентификация в цяла Европа, но българинът няма как да го направи. С примерно електронната парола на НАП, посочва още проф. д-р Георги Димитров предупреждава, че се задава едно „много сериозно“ изменение на европейските правила.

С нетърпение се чакат новите спецификации за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Министърът на електронното управление Божидар Божанов посочи, че в спецификациите ще има предложение мобилното приложение да се удостоверява еднократно или с електронен подпис, или с кодът, издаден от НАП или НОИ. Може и международният паспорт да служи за активиране, защото има чип.

Община Шумен
Електронното министерство, което още няма и сайт, си поставя за цел тази система да се случи до края на 2022 година. А за да се спази обещанието, директната поръчка е една от възможностите.

Мартин Орешарски, който отговаря за удосто верителните услуги в един от картовите оператори казвам, че за увеличаване на електроните услуги, трябва да има закони. Те от една страна трябва да „детайлизират дигитализирането на хартиените процеси“, тоест ограничаването им, докато на електронните процеси в публичния сектор се дава приоритет. И от друга страна да има закони, който да детайлизират технологичното обезпечаване на електронизацията. По-важното обаче е, че в страната ни има достатъчно модерни технологии, които да гарантират сигурността на електронната идентификация", смята още Мартин Орешарски.

"Не би следвало да има проблем към настоящия момент, не зная и каква е била конкретната причина за отказването на документ, но най-вероятно става дума за технологична невъзможност", коментира в "Хоризонт до обед" и адвокат Десислава Кръстева за парадокса - хора, които вадят данъчни оценки с електронен подпис да трябва да ходят да ги заверяват в общините, преди да предприемат продажба, защото съдиите по вписванията отказват да приемат документ, издаден с електронен подпис от която и да е община.

"От гледна точна на непризнаването на електронен документ и то ако е подписан този документ с квалифициран електронен подпис, това вече е сериозно нарушение не само на българското, но и на европейското законодателство", каза още адвокат Кръстева.

Тя посъветва хората в такива случаи да обжалват тези действия. Когато става дума за административен орган, тези институции нямат право да отказват електронни документи. Това включва и данъчните оценки, те съгласно българското законодателство подписани с квалифициран електронен подпис, са достатъчно валидни, поясни адвокатът.


Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства . Така кабинетът ще..

публикувано на 04.06.24 в 06:40

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза - важна за зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05