Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Киев е заплашен от руски войски, в Чернобил са взети заложници

Антъни Блинкън
Снимка: архив

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон е загрижен за украинския президент Володимир Зеленски и че столицата Киев е заплашена от руските войски. 

"Определено е под заплаха и би могъл да е под обсада (Киев). Това е първоначалният залп от масирана инвазия и според нас тя ще продължи, като Киев и други големи градове в Украйна ще бъдат застрашени. Няма нужда от разузнавателни данни, за да ви кажа, че точно това, което иска президентът Путин, е да възстанови Съветската империя или поне да наложи влиянието си върху съседните страни, които преди са били част от съветския блок", каза Блинкън.

Говорителят на Белия дом Джен Саки съобщи, че американските власти имат информация за това, че руските сили са взели заложници в Чернобил.

"Разгневени сме от надеждни информации, че руски войници в момента държат като заложници служителите в ядрения комплекс Чернобил. Това незаконно и опасно взимане на заложници, което би могло да засегне рутинните усилия на гражданските служби да поддържат и защитават съоръженията за ядрени отпадъци, очевидно е изключително тревожно. Осъждаме го и настояваме за тяхното освобождаване", каза говорителят на Белия дом.

По-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън обвини Русия в "предумишлена и непровокирана агресия" срещу Украйна и обяви икономически санкции, чиято цел е дългосрочно пагубно влияние върху руските финансови институции и икономика. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Солидарност с Украйна в Берлин, 23 февруари 2022 г.

Западът осъди нахлуването в Украйна

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с призив на генералния секретар Антониу Гутериш към руския президент Путин "да даде шанс на мира".  Гутериш призна, че доскоро  не е вярвал на слуховете, че Русия ще нахлуе в..

обновено на 24.02.22 в 20:08
Владимир Путин

Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна, тъй като предишните ни опити не дадоха резултат, заяви президентът Владимир Путин в първия си коментар след започването на военните действия, цитиран от "Ройтерс" Той подчерта обаче, че..

обновено на 24.02.22 в 20:27
Дмитрий Муратов

Носителят на Нобел Дмитрий Муратов: Никога няма да признаем Украйна за враг

Носителят на Нобеловата награда за мир и главен редактор на вестник “Новая газета” Дмитрий Муратов публикува в Ютюб видеообръщение, в което заяви, че изпитва скръб и срам след руското нахлуване в Украйна: „Днес всички се събрахме рано в редакцията,..

публикувано на 24.02.22 в 21:14

68 жертви след руското нахлуване в Украйна, 100 000 - напуснали домовете си

Най-малко 68 са жертвите на започналата днес руска агресия в Украйна, предаде Франс прес, позовавайки се на информация, събрана от официални украински източници. Загинали са и военни, и цивилни граждани. Очевидци са съобщили пред кореспондент на агенцията,..

обновено на 24.02.22 в 23:00

Министрите на отбраната от "Букурещ 9“ осъдиха руското нахлуване в Украйна

Министърът на отбраната на Република България Стефан Янев участва днес, 24 февруари, в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), съобщават от Министерството на отбраната. Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В..

публикувано на 24.02.22 в 23:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11