Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: През бъдещето на Франция можем да тълкуваме бъдещето на Европа

"Френският вот е проекция на един общоевропейски своеобразен вот"

Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

"Френският вот е проекция на един общоевропейски своеобразен вот, защото Европа е много силно разделена днес. Тя е разделена между два модела на бъдещето - ясен интеграционен модел, свързан с идеалната цел ЕС да се превърне във федерален субект, а от друга страна - другият модел, който е съюз на национални държави, отечества. Тези два модела, които ги има във всяка страна от ЕС в различни съотношения, се видяха по ясен начин във Франция - с отиването на балотаж на Еманюел Макрон и Марин льо Пен".

Този коментар направи пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика и бивш посланик на България в Прага.

Според него през бъдещето на Франция можем да тълкуваме бъдещето на Европа:

"Амбициите на двамата съперници за президент на Франция са да покажат, че от бъдещето на страната им зависи до голяма степен и начинът, по който ще съществува Европа".

По думите на проф. Здравко Попов победата на Макрон, която прогнозират повечето анализатори, ще бъде прецедент с това, че в последните десетилетия френски президент не е повтарял мандата си.

"От Еманюел Макрон се очаква това, което той от години говори за бъдещето на Европа. И особено неговата голяма идея за т.нар. европейски суверенитет. ... Ще видим опит за настояване за реформи в институциите на ЕС, които се движат към все по-дълбока интеграция, незабравяйки водачеството на Франция в този проект".

Дипломатът смята, че може да се говори за променена политика на Националния сбор на Марин льо Пен:

"Допускам, че тя е разбрала необходимостта и силата на нейния модел като лидерстващ в ЕС. Т.е. необходимостта да си член на ЕС и в същото време да си защитиш модела, че ЕС трябва да е съюз на суверенни държави. Следователно ролята на Франция за защита на този модел би била много по-важна, ако тя си е член на Европейския съюз и се опита да го проведе, отколкото да излезе от ЕС и с това да каже, че в някакъв смисъл не иска да бъде лидер в Съюза". 

Прогнозата на проф. Попов в хипотеза, при която Льо Пен спечели балотажа, е да бъде направен опит да се преформатира ЕС, а не Франция да го напусне:

"Сигурно няма да излязат и от НАТО, но Париж ще се опита да въздейства върху колективната сигурност и отбрана, с по-голяма доминация на Франция и на европейските държави, отколкото на САЩ. ... Льо Пен да си защити модела, без да излиза нито от ЕС, нито от НАТО".

Интервюто на Георги Марков с проф. Здравко Попов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12