Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовният мислител Йогин Садгуру ще измине 35 000 километра на мотор в защита на почвата

Той отправи своите послания и пред публика в София

Йогин Садгуру пристигна в София с посланието „Спасете почвата“
Снимка: Славена Илиева

Преди дни в България беше Йогин Садгуру - духовен мислител, гуру, който е оставил и продължава да оставя дълбока следа в съзнанието и начина на мислене на милиони хора по света. Той е говорил пред ООН, Световния икономически форум, Световната банка, Камарата на лордовете на Обединеното кралство, пред безброй световни компании, а също така е канен да изнася лекции в Оксфорд, Станфорд, Харвард, Йейл, Уортън и Масачузетския технологичен институт и много други. Има милиони последователи по света. Сред тях са именити фигури като Джейн Гудол, Дийпак Чопра, Will.I.Am, Том Брейди, Деми Ловато, Матю Макконъхи. Садгуру предприема пътуване с мотор за 93 дни, с цел да насочи вниманието към критичното състояние на почвата по целия свят - с мотото „Save the soil“ – „Да спасим почвата“.
Хор „Ваня Монева“       Снимка: Славена Илиева
Духовният водач пътува от Лондон до Индия за промяна в отношението към земята - 35 000 километра на мотор в защита на почвата е предвидено да измине Садгуру, за да събуди съзнанието на политици, парламенти, международни организации, общества, с които се среща в държавите, които посещава. Сегашната акция на Садгуру се организира от движението „Съзнателна планета“ по проект „Спасете почвата“.

Световноизвестният гуру пристигна на мотор, което няма как да не събуди възторг и учудване. Гуру – тоест това са духовните учители в Индия, преподават, съветват и никой не допуска, че на мотор подобно светило ще стигне до София. На сцената прозвучаха българските космически гласове.

Преди дългоочакваният гост да започне своята лекция, Н.Пр. Санджай Рана, посланик на Индия в България, с голямо вълнение сподели:

"И ето Садгуру е вече с нас, идва на мотор от Белград, Сърбия минавайки по нелеките пътища, придвижвайки се с висока скорост, за да стигне навреме в София. Когато говорим за Садгуру е трудно в едно изречение да се каже всичко за него. Йогин, мистик, визионер, истински гуру в пълния смисъл на думата. Той е един от най-продаваните автори, чийто книги са бестселъри. Посветил е живота си на хората и с неговите действия Садгуру е променил живота на много хора по света. Човек, който е насочил всичките си усилия към човечеството е сега сред нас, за да разпространи посланието си. И тук не става дума за пътя му, а за посланието, което иска да отправи „Save the Soil –„ Да спасим почвите“. И, да, с нас е човекът, който е говорил пред ООН, който е мобилизирал милиони хора по света, споделяйки посланията си".

Борислав Сандов - министър на околната среда                Снимка: Славена Илиева

И ето, че на сцената се появява спортно облечен със суичър Садгуру – на дрехата е и посланието „Save the soil“ – „Да спасим почвата“. В последният момент преминават в зелено облечени доброволците участвали в подготовката по посрещането на Садгуру. С лекота, с мекота, кроткост и в същото време подтикващ ни към размисъл във всеки един момент Садгуру ни държи в напрежение и българските му последователи са запленени от мъдростта, игривите философски хрумвания размисли и най-вече от посланието за мир и за спасяване на почвите. Докато говори цели два часа и половина, за да ни върне към реалността и сякаш да ни напомни да сме тук и сега, Садгуру често казва „Алууу“ и в този момент човек си дава сметка как се е отплеснал и че не е тук и сега, че слуша привидно лесно разбираемите мъдрости, ала в същото време след това трябва пак и пак се връща с това „Алууу“ и за това, за което говори Садгуру. Преминават мисли - ето един от големите ни проблеми, че искаме сега и точно на момента нещата да се случват, така както ние сме си ги наумили, или ако имате проблеми с колегите, ами тогава отивайте в Рая, какво правите тук! Тук сме, за да се учим във всеки един момент. И ето, че веднага след приключване на конференцията идват въпросите към Садгуру. Как и по какъв начин е възможно в тези дни да накараме и да насочим усилията си към по-осъзнати действия и отношение към почвата от страна на хората, в тези 25 държави в Европа, Близкия Изток и Индия, които са цел на пътуването на проекта „Save the soil“.

Публиката беше впечатлена от посланията на Йогин Садгуру                  Снимка: Славена Илиева

"В тези времена ние разполагаме с нужните средства - имаме социални платформи, медиите и сега е моментът и трябва да го сторим. И всеки един от нас може да го направи, няма само един начин или само един подход. Ако хората искат да се образоват и информират, то те имат интернет, различни платформи, ООН, уеб страниците, различните организации като Световната програма по изхранване. Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (КООНБО) и други. Всичко е там, има достатъчно информацията, но наистина е твърде техническа и научна и по-малко разбираема за хората. Друга важна страница е Save soil.org, също така на нашата страница има богата информация. Хората могат да достигнат до нея, да я споделят по свой собствен начин. И не става дума хората да ме подкрепят, а да подкрепят земята и да са загрижени за почвата. Ако ние успеем да стигнем до 3 милиарда души до 2050 година, цел на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването – то тогава без съмнение ще успеeм да имплементираме политиките към, които се стремим, а това ще означава, че много хора вече ни подкрепят. Но веднъж възприели тази политика, за която сега говорим, това означава, че различните нации ще трябва да инвестират средства, време, на различни нива. И въпреки различната скорост, с която ще се развиват са на лице различните ООН институции и организации, които да наблюдават как, по какъв начин и колко бързо се имплементират новите политики или обратното при неприлагането им можем също да ги следим и да ги насърчаваме по толкова различни начини. Вероятно не всички ще се развиват с еднаква скорост, но ако всички те се стремят към една цел, една посока и е естествено някой нации да вървят по-добре по пътя, а други да се справят по-бавно. Но най-важното е да се започне. Когато ние имаме проблем е съвсем нормално да търсим решение за него, а това е най-важното".

На въпрос закъснели ли сме със спасяването на земята, той отговори:

"Не е твърде късно – късно е само, когато си губим времето! Ако беше късно аз нямаше да си губя времето сега. Наистина не сме закъснели! Всичко е възможно. И, ако действаме сега до 12, 13 години ще сме свидетели на огромна промяна. И това го знаем много добре. Но, ако оставим така нещата, то несъмнено след 30, 40 години наистина ще бъде вече късно“.

"Политиците може и да не са готови за това. Но, ако хората са готови, то тогава и политиците са готови. Най-ценното нещо при демокарацията е броя на хората с право на глас. Ако например, по- голямата част от населението - над 60% гласуват, а това са 3,5 милиарда души - то тогава можем да се погрижим за земята и можем да спасим почвата. И ето, че политиците наистина ще бързат да подкрепят и да работят в полза за спасяването на почвата. Такава е и природата на Демокрацията".

Насърчавахте ни към действия - ТO АCT - ДA ДЕЙСТВАМЕ! И казвате, че, за да има наистина промяна сме ние хората. Но какви действия трябва да бъдат предприети, стъпки, за да се стигне до очакванта промяна? В залата неколкократно наблегнахте - „We are the people, we are the power and we can make this change“ - „Ние сме хората, ние сме силата, ние можем да направим промяната"!

"Хората тряба да се вдигнат, да изразят своя глас. В тези 100 дни аз бих искал целия свят да заговори за земите, за почвата. Не говорете за мен, не говорете за Садгуру- нека тема за разговор да бъде почвата. Ако всеки говори за почвата, тогава няма как да не бъде обърнато внимание на почвата и няма да има хора не запознати с тази тема. Хората тряба да са настоятелни в краткосрочен план, и то в дългосрочен план и нещата трябва да се изпълняват! На първо място ние трябва да изпълним това, което хората искат от нас".

Послание „Save the Soil“
Според него във всяка държава, отношението на хората е било удивително - те веднага се отзоваха. Министрите в различните държави, които работят по темите на земеделието и околната среда, също отвърнаха по подобаващ и отговорен начин.

"Имах среща със заместник министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Дали ще успее да убеди още утре цялото правителство? - смятам, че няма да се получи - това зависи от хората. Ако 60% от българите споделят, че са загрижени за почвата, тогава правителството без съмнение ще обърне внимание. Ако всяко правителството започне да работи по този въпрос, може в началото да не е по най-перфектния начин, но и това е положително. До момента не сме засягали този толкова важен въпрос, крили сме се зад проблема. Но ето, че сега търсим решения на проблема, а това вече е наистина положителна стъпка".

Много земеделци в България, запознати с проблема, отдавна са преминали към био земеделие, безоранна сеитба и други земеделски техники, които не само щадят почвата, но и я обогатяват. Но какво можем да научим днес от Индия. 75 години независимост, 68 години дипломатически отношения между Индия и България.

"Когато говорим за нашата опитност и за земята на Индия - ние привлякохме 100 000 хиляди земеделци с цел обработване на земята. И по този начин значително се увеличиха техните доходи. Сега те успяват да печелят много повече, отколкото ако бяха продали земите си. На всеки 12 години те получават доходи, толкова, сякаш са успели да продадат земята, а в същото време сега техните земи продължават да печелят. И ето как подобен ход оказва положително влияние и върху икономиката. Можем да погледнем като успех обработаването на една долина. 83 хиляди квадратни километри и 5.2 милиона фермери. Правителството на Индия в момента разширява този проект и вече говорим за обработването на 13 долини и всичко това, поради успеха на тази програма, а тя ще покрие 67% от земеделските земи на Индия. Нашето правителство отлагаше, ние обаче бяхме настоятелни и ето, че преди 10 дни правителството на Индия обяви новия бюджет от два милиона и половина. Ето виждаме как правителството работи цели 5 години и как нищо не се случваше, но ето, че сега вече то действа. И веднъж вече одобрен бюджета, дейностите могат да започнат".

Йогин Садгуру пътува с мотор          Снимка: Савена Илиева
Ето какво послание отправи Йогин Садгуру - духовен мислител.

"Имате красива земя и красиви хора и ако искате да имате здрава земя и здрави хора - трябва да се грижите за почвата да бъде богата на минерали и органичните вещества да са поне 3%. Ако почвата не е богата, няма да имате добър живот. Ако не е здрава и богата почвата, няма щастлив и здрав живот. Без почва няма бъдеще".

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се срещна със Садгуру в Министерството на околната среда и водите и в Иновационен форум „Джон Атанасов“. Сандов сподели за БНР впечатленията си от срещата със Садгуру и ползите от кампанията „ Save the soil”- „Спасете почвата“. 

"Въодушевен, вдъхновен и много мотивиран, по-отговорен, защото начинът, по който Садгуру прави тази кампания показва наистина същността".

Знамето, което се развя и в България                   Снимка: Славена Илиева
След конференцията и безценните мъдрости, продължават да отекват някой от мислите, разсъжденията на Садгуру. И щом Садгуру е успял да стартира програми в Южна Индия, които са довели до промяна в законите на страната за опазване на реките и почвите, то ние хората сме тези, които можем да предизвикаме правителствата и да постигнем тези достижения и в нашите земи. А ако не го последваме днес и не се вслушаме в силата на кампанията "Спасете почвата" апокалиптичното пророчество е наблизо и това, което заявява индийският духовен водач може да се превърне в реалност:

"Всички отговорни учени по света и агенциите на ООН ясно казват, че ни остават 80-100 реколти. До 2045 г. ще произвеждаме 40 % по-малко храна от това, с което разполагаме в момента, а населението на планетата ще достигне 9,3 милиарда души. Последиците от недостига на храна, който би могъл да се прояви през следващите 25 години, са невъобразими. Това не е светът, който искаме да оставим на децата си”.


Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11