Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 20-ата годишнина от съществуването на Парка за мечки в Белица

40 животни са приютени в Парка за 20 години

Снимка: Добромир Видев

Изложба в София разказва за спасените мечки в България. Тя е организирана от Фондация „Четири лапи" и Парка за мечки в Белица. А поводът - 20-тата годишнина от съществуването му.
Изложбата за мечките от Белица ще е остане на моста край НДК до 5 май.
Изложбата разказва историите на Чарли, Боби, Нада, Дана, която не яде хляб от земята. Кафявата мечка с бели уши Маринка, сляпата Сейда от Сърбия. И на още близо 40 спасени за 20 години животни. Голямата част от които са там от 2003-та до сега. Изложбата разказва и за това как хората са променили отношението си към танцуващите мечки. Занаят вече изчезнал, но дал пример за нехуманното отношение към животните, коментира за БНР директорът на Парка за мечки в Белица Димитър Иванов: 

"Над 40 мечки са минали през Парка. За България е много голямо число. Една мечка нормално живее около 22 години. При нас живеят доста повече време. Кафявата мечка е едър хищник".
Снимка: Добромир Видев

Всички усилия на работещите в „Парка за мечки Белица" е мечките да имат добри условия за живот. Паркът за мечки в Белица се свързва с името на френската киноактриса Бриджит Бардо, която от десетилетия е известна с ангажираността си към опазването на правата на животните. В интервю преди 8 години за френското радио „Юръп 1“ Бардо разказва за това как е станала природозащитник.  

"Напуснах киното докато бях в разцвета на моята слава, докато бях млада. И го направих, защото реших че е по-добре да се заема с нещо по-важно, по-значимо. Знаех вече, че това ще бъде да защитавам животните. Решението беше доста добре обмислено. Но беше много трудно, защото трябваше да науча всичко за защитата на животните, законите, които са в тяхна полза, как дори да създам Фондация, която да ги подкрепя. Всеки път призовавам хората за празниците, например за моя рожден ден, да не ми изпращат подаръци. А да отидат в най-близкия приют за животни да осиновят или малка котка, или кученце, или да спонсорират отглеждането им, защото сме много заети и не можем да вземем животното при нас. Второто, което ги моля, е да не ядат много месо или просто да намалят малко месото в яденето си, за да може по този начин да няма много убити животни в кланниците".
 
Макар и паркът за мечки да съществува от 20 години, 87-годинишната актриса Бриджит Бардо никога не го е посещавала. Кметството в Белица е отправило покана към Бардо да дойде в България през миналата година. В изложбата на 60 табла с фотоси, минаващите през „Моста на влюбените“ в София ще научат освен историите за спасяването на животните и колко неблагоприятна е била тази практика на „танцуващите" мечки.
Снимка: Добромир Видев
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов каза, че България има ангажимент към животните и особено към мечките. И че след две седмици от Гърция ще пристигнат няколко мечета, които ще бъдат пуснати в Националния парк „Централен Балкан". Животните били изпратени в южната ни съседката, защото у нас не е имало възможност за тяхната грижа. Сандов увери, че и в министерството се полагат усилия да не се появяват конфликти между животните и хората.

"Министерството на околната среда и водите  има ангажимент спрямо кафявата мечка и това да предотвратява конфликта човек мечка, защото човекът е този, който е навлезнал в пространството на  мечките и от друга страна естественото пространство и обитание на мечката е огрничено от определени дейности, които се случват в българската гора, в българските защитени зони. Начинът, по който Министерството е намерило решение на този конфликт е чрез компенсация на онези земеделски стопани, които губят част от реколтата си или част от добитъка си. Ние сме създали такава инициатива, финансираме компенсирането на тези щети, те се оценяват от експертна група и това е най-добрият подход в международен план, който е намерен".  

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21