Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Велкова: Трябва да ограничим разходите и да стабилизираме приходната част на бюджета

"Очакваме да завършим годината с 5,4% дефицит на начислена основа и 3,4% дефицит на касова основа"

Снимка: Мария Филева

"Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно сътрудничество проект във вариант на дефицит от 6,6%. Той се формира при запазване на всички действащи политики, нормативни актове, законодателство. Без промяна в приходната и в разходните части. Работим без промяна в политиките, тъй като сме служебно правителство". 

Това каза пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. 

И допълни, че не е редно да бъде внасян вторият вариант - с дефицит 3%, който налага ограничаване на значителен размер от разходите и политиките, действащи в разходната част, както и промяна в някои от приходните политики:  

"Третият вариант, който е най-подходящ, ако няма редовно правителство, това е запазване на определени разпоредби от 2022 година, които да продължат да действат през 2023 година". 

По думите ѝ Министерството на финансите е консервативна институция и посочи, че макропрогнозата на БНБ е по-консервативна от заложеното от МФ. И посочи пример: 

"За 2023 г. БНБ залага ръст на БВП от 0,1%, докато МФ залага ръст от 1,6%. БНБ залага по-висока инфлация, отколкото МФ залага. Ние не сме консервативни при разработване на макропрогнозата". 

В предаването "Неделя 150" Велкова допълни, че трябва да се направят ограничения в разходите, тъй като Европа затяга фискалната дисциплина: 

"Това е нормално при постоянното вдигане на лихвите. Инвеститорите ограничено предоставят дълг на държавите. Масово страните в еврозоната намаляват дефицитите си в прогнозата за следващата година, правят консолидация. България също трябва да премине към консолидация - да ограничи разходите, да стабилизира приходната част на бюджета. Защото в един момент можем да останем без ликвидност". 

Служебният финансов министър уточни, че към края на септември страната има излишък в размер на 1 млрд. лева

"Към края на октомври очакваме балансирано салдо или лек дефицит. Традиционно у нас през ноември и декември се формират значителни по размер дефицити, защото започват да се разплащат капиталовите разходи. Очакваме да завършим годината с 5,4% дефицит на начислена основа и 3,4% дефицит на касова основа". 

Тя подчерта, че подпомагане трябва да се прави за най-уязвимите групи от населението

"Разработваме като продължаваща политика - компенсациите за небитовите потребители на ел. енергия да продължат и през 2023 година... Ако продължаваме да повишаваме разходите за персонал при това състояние на бюджета, трябва да увеличим дълга и дефицита". 

Във връзка с влизането на страната в еврозоната през 2024 година тя изрази надежда, че ще се вземат политически решения и ще се промени политиката в приходите и в разходите, за да се влезе в разумен дефицит или да се направи консолидационна стъпка

"Ключово е да има политическа воля от страна на Народното събрание". 

Интервюто с Росица Велкова можете да чуете в звуковия файл.

Вижте и видеото от участието й в "Неделя 150"!



По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35