Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов: Няма скандал с "Джемкорп", измислен е, за да се контролира енергетиката и цялата икономика

Александър Николов
Снимка: Савина Спасова, БНР

Скандалът около меморандума с "Джемкорп" се разраства. Според ГЕРБ той не е прекратен от кабинета "Петков". В петък бяха сезирани ДАНС, МВР и прокуратурата, за да бъде извършена проверка  за състоянието на тази договореност. Според партията на Бойко Борисов, тя дава цялата енергетика в ръцете на една офшорка.

Следващата стъпка, която ГЕРБ трябва да предприемат, е да сезират ФБР, иронично заяви пред БНР Александър Николов, който беше министър на енергетиката в кабинета "Петков".

"Скандал няма, той се създаде от една малка група от хора, оправдаваща невъзможността си да свършат нещо през последните 12 години".

Той обясни създаването му с наличието на големи финансови ресурси в този сектор.

"Контролът над енергетиката е контрол над цялата икономика и социалния живот, както и на това, което би се случило на следващите избори. Лъжеговоренето стана стандарт в медиите. Не се прави разлика между документ, на който пише на първа страница, че е неангажиращ, с такъв, който е ангажиращ. Служебният министър използва същите опорки, при положение, че не се дават никакви данни".

Николов коментира и твърденията на Росен Христов - министър на енергетиката в служебното правителство, който казва, че меморандумът не е прекратен.

"Той казва неща, които след 12 часа се променят точно по обратен начин. Повече от 7 месеца съм бил министър, преди това 3 месеца зам.-министър и моля всички медии да намерят дали има тема, по която съм си променил мнението. Този човек е използван многократно, за да повтаря кухи и безсмислени политически тези, за да валидира политически скандал".

Александър Николов обясни и как "Джемкорп" идва в България.

"През февруари 2022 година бяхме на посещение в САЩ и имахме срещи с множество инвеститори. След тях се случиха много неща в България. "АйПи 3" търсеше финансов партньор, който да реализира технологични и корпоративно неангажиращи документи с държавата в България. Компанията идентифицира "Джемкорп" като финансов партньор. Всеки енергиен проект е тежка инвестиция. В "АйПи 3" има бивши посланици на САЩ, представители на армията и на други военни структури. В компанията се разработват някои от най-сензитивните технологии, които скоро ще бъдат предлагани в енергийния сектор. Когато такава компания идентифицира партньор, филтърът и цедката, която трябва да минете, е сериозна. Естественият процес е да дадеш възможност на тази компания да реализира инвестиционна дейност в България, която съдейства за трансформацията на сектора".

Николов напомни казаното от изпълнителния директор на "Джемкорп", според когото писма за  инвестиционни намерения са входирани в няколко институции. Бившият министър на енергетиката обясни още, че е проявен интерес и към Топлофикация – София.

Александър Николов определи като "неграмотно съставена конструкция" твърдението, че правителството на Кирил Петков е заложило в Плана за възстановяване и устойчивост намаляване на емисиите с 40% до 2026 година, което няма как да стане без затваряне на въглищните централи.

"Намаляването на въглеродните емисии ще се случи от само себе си. Технологията, която в момента се развива и прилага вече на навън, ще позволи това да се случи. Две трети от въглищните централи са корпоративно управлявани – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 имат план за модернизация. Въглеродните им емисии ще изглеждат по различен начин".

Това, което застрашава работниците в мините в старозагорския регион, е една пропагандна конструкция от бюджета, която предвижда компенсация за бизнеса в размер на 200 лева, обясни още той.

Николов коментира също твърдението на Росен Христов, че дерогацията, която ни е дала ЕК за руския петрол, предвижда износ на произведените от него продукти

"Когато говорителят на ЕК излезе и каже няколко пъти, че не е така, но ние си имаме една малка губерниийка и сме решили, че ще си правим каквото си искаме, е обидно. Да се защитават корпоративни интереси и "Лукойл", при положение, че те не казват колко процента от петрола, който преработват е руски и какви са плановете за трансформация. Дерогацията цели да даде време на компанията да преработва петрол, който не е руски".

Той обясни, че цените на енергийните ресурси у нас са най-ниски в ЕС, а причина за това са структурите на акцизите и митата.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Александър Николов може да чуете в звуковия файл и на видео.




По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е официалното откриване на  фестивала. В продължение на четири дни за гостите са предвидени улица на..

публикувано на 20.09.24 в 08:23
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР. "Ние няма как да очакваме тези избори да оздравят тези системи, за да имаме доверие като граждани. К ой е основния въпрос, на който с гласа..

публикувано на 20.09.24 в 08:16

Австрия изпрати още полицаи на унгарско-сръбската граница

Австрийското министерство на вътрешните работи снощи изпрати още 30 полицейски служители на унгарско-сръбската граница за подкрепа на унгарците при охраняването на границата, като освен служители бяха изпратени и нови превозни средства и термографични камери, предаде АПА. Разполагането на австрийски полицаи на унгарско-сръбската граница е..

публикувано на 20.09.24 в 08:04

Проверка на ДАНС установи, че България не е замесена в случая с взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на описанието на..

публикувано на 20.09.24 в 07:55

ДАНС: В България не са внасяни, нито изнасяни от взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и..

публикувано на 20.09.24 в 07:54

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжи от Украйна срещу Русия

Италианските евродепутати са гласували против използването на западни оръжия от Украйна срещу Русия. Резолюцията бе приета от Европарламента  с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" на пленарна сесия в Страсбург. ЕП: Да се позволи на Украйна да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия Представтелите на Италия в..

публикувано на 20.09.24 в 07:48

БНР кани партиите и коалициите за подписване на споразумение за изборите

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за парламентарните избори на 27 октомври, да подпишат споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР.  Поканата е за днес от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, на бул. "Драган Цанков" 4. Проект на споразумението..

публикувано на 20.09.24 в 07:34