Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Максимилиян Гюнтер: Имаме идея да създадем флота от малки и микро сателити

Д-р Максимилиян Гюнтер
Снимка: Добромир Видев

Д-р Максимилиян Гюнтер от Европейската космическа агенция е част от проекта на „Хеопс“, която от 2019-та наблюдава звездите и екзопланетите за условия за живот. Преди това Максимилиян е бил научен асистент в Масачузетския технологичен институт (MIT). Завършва докторската си дисертация върху екзопланети в Университета в Кеймбридж. А за нея работи с Нобеловия лауреат проф. Дидие Кело, един от учените, които откриват първата екзопланета през 1995 г.

"Много неща се случват в Европейската космическа агенция. След няколко дни ще имаме една много важна среща, на която ще се определят целите за следващите няколко години. Има и планове за финансирането им. А ние правим доста неща. Като наблюдение на Земята, климата и промените в него, програмата ни за астронавти, за космическа станция в лунна орбита, която ще е като комуникационен център, лаборатория, модул. Но и в космическата астрономия, която е и моята специалност. Имаме много мисии, които предстоят. Тази, за която ще работя, се казва „Хеопс“ - като фараона. Аз съм един от учените по проекта. Това е мисия, която ще изучава екзо планети, които вече познаваме. Знаете, екзопланетите са онзи тип планети, които обикалят около слънцето. И може да са всякакъв размер. Не е задължително да изглеждат като Земята. Някои от тях са огромни газови гиганти", каза за БНР д-р Максимилиян Гюнтер.
Д-р Максимилиян Гюнтер  Снимка: Добромир Видев
А ние трябва да ги изучаваме, след като учени като Дидие Кело ги откриха?  

"Точно така. Дидие Кело беше един от съветниците по тезата ми за докторантурата, която правих в продължение на три години. И за много от нещата си сътруднича все още с него".  

И защо са толкова важни тези изследвания, които ще правите?

"Ще ви опиша една аналогия - представете си, че сте човек, но израствате сам в гора. И в тази гора сте единственият, никога ама никога не сте си представяли как бихте могли да изглеждате след 10, 20, 30 години. Или как нещата са изглеждали в миналото, преди вас. И това е същото като да живееш на Земята. Нямаме представа откъде сме дошли, къде отиваме, как ще изглеждаме. Обаче, ако погледнем към другите планети и техните различни стадии на развитие и различните им години, в които се намират сега - една планета се е формирала току -що, други са умиращи. И по това можем да разберем откъде е дошла Земята, как е била създадена. По другите пък можем да видим какво би могло да се случи и с нашата планета и с нашата слънчева система.

Но, тъй като не можем да отидем там с конвенционалните средства се насочваме към онези, които са ни по-близки. Има една звезда - Проксима Кентавър и около нея обикаля една планета Проксима Кентавър „Б“. Тази планета и тази звезда е най-близката до нас  - на около 4 светлинни години. И имаме идея да създадем флота от малки и микро сателити, които в рамките на нашия живот биха могли да отидат до там. Да ги изпратим, да снимат каквото има да се снима и след това да ни изпратят какво са видели. Аз затова казвам, че в рамките на моя живот най-вероятно ще мога да видя снимки от планета, която е с почти същия размер на Земята".

Това не е проектът, по който работите в Европейската космическа агенция?

"Точно така. Това не е проект на Космическата агенция. Но това е една идея в момента, която се обсъжда в рамките на научната общност. И доколкото знам, желанието за този опит е достатъчно глобален".  

Питам ви, защото по принцип ми е любопитно - в момента сме в една много странна ситуация. Имаме разделение между нациите, защото сме във военна ситуация. Много от проектите на Европейската космическа агенция просто няма да се осъществят заради това че си сътрудничите с Русия. Много е трудно да се прави наука в тази ситуация?

"Наистина много е трудно да се прави наука в такива политически времена като сегашните. Но важното - и това го виждаме с програмите за астронавти например, че науката винаги се налага, когато става въпрос за това да се формира общност от хората, които да работят върху нещо, което е значително по-голямо от нас хората".


Примерно, ако нямате пари какво би се случило с тази програма?

"Финансовият въпрос, който вие споменавате, е една от основните на тази среща, която ще направим след няколко седмици в Европейската космическа агенция. А това, което всеки път казваме на нашите членове, на държавите, които са членки, е, че за всяко евро, което се влага в наука, възвръщаемостта е около евро и половина. Това означава, че с науката ти правиш пари. Създаваш приход, работна сила, която е на пазара с всеки, който участва в подобни проекти. Точно това е много добрата инвестиция в науката. По-добра от тази да си купите къща".  

Но това не е някакъв момент се прави с държавни пари. А какво става с частните инвестиции и начинания, които се появиха наскоро?

"Ние също отчитаме този факт в Европейската космическа агенция, че частните предприемачи също имат изключителна роля. Ролята си те защитиха първоначално в големия пробив на космическия туризъм, комерсиализацията на космическите пътувания. Затова и от Европейската космическа агенция гледаме към подобни сътрудничества. Новите мисии, които ще се случат, ще бъдат подпомогнати и от частни инициативи. Работим и с космическите агенции на други държави, на НАСА. Затова мисля, че предстои някаква наистина сериозна промяна в това как подхождаме към научните изследвания на Космоса. И тази промяна ще се случи в рамките на следващите 10 - 20 години".

А вие лично не сте ли се изкушавали да работите за частна компания?

"Да. Докато бях в университетите, в които учих, съм работил с частни предприемачи. Това обаче, което ме привлече в Европейската космическа агенция, е нейният дневен ред и как този дневен ред оказва влияние на изследванията. Можеш да кажеш,  че наистина работиш международно. Защото в проучванията участват дузина държави. Но дългосрочните планове са онези, които държат интереса в дългосрочен план. Перспективата на мисиите, за които говорим, са за 20-30 години напред. И на практика ще се получи, така че в момента, в който ще се пенсионирам, ще се случват тези мисии, за които аз в момента работя като учен. Този план, който може да си направиш, е наистина уникален,  работейки за европейската космическа агенция".
Д-р Максимилиян Гюнтер  Снимка: Добромир Видев
Да кажем как вашите колеги от България могат да се включа, защото България в момента не е член на европейската космическа агенция?

"Да, има много начини, по които може да си сътрудничат, въпреки че не сте членове. Има много данни от нашите изследвания. И цялата информация, която ще публикуваме, тя ще бъде публична, защото така са пожелали инвеститорите. Това означава, че нашите архиви ще бъдат достъпни за цялото научно общество, в целия свят. НАСА, японската космическа агенция имат подобни програми. И това е единият от начините, по които може да се сътрудници. Другия вариант е да бъдете нещо като частни учени към даден проект".

Ако трябва да обобщим защо трябва хората да се занимават с науката?

"Има няколко варианта на отговор на този въпрос. Единият от тях е заради любопитството, което е вградено в човешката природа. Знаете, в първите години на човешката история са строили кораби, плавали са и са откривали. И аз не говоря само за големите открития, които са направени от западния свят, от европейците. А дори и за хавайците, които са си строили лодки и ходили на другите острови, за да ги разучават. Просто искаме да знаем какво е там отвъд. И вторият важен въпрос, на който искаме да отговорим е какво знаем за себе си. Откъде идваме, накъде се сме се запътили. И третият, разбира се споменах го и него - каква ни е ползата от тези знания. Това, че получаваш за всяко инвестирано евро - евро и половина възвръщаемост на инвестицията е доста основателна причина. Те и трите неща, които ви изброих, са доста примамливи и отговарят на вашия въпрос - защо науката се изплаща в някакъв момент. Това не е просто да стоим в една малка стая, да си отговаряме сами на въпроси. Това е фундаментална наука, любопитство и съответно връща пари".  

А може би и привлича достатъчно хора?.

"Аз затова съм и тук, за да разкажа всъщност по някакъв детски начин за начина, по който може да се стартира животът на екзопланети, които обикалят около други звезди. И този потенциален тласък за създаването на живот може и да са тези слънчеви  лъчи, които на практика са като милиарди, милиарди, милиарди ядрени бомби, които избухват и носят енергията. Този спусък е нещото, което ни е нужно, за да създадем живот. Защото в началото ни е нужно да имаме някакъв хаос, да провокираме образуването на сложните молекули. Но в същото време е нужен този кратък момент на спокойствие, така както и в човешкия живот, за да позволи на тези сложни молекули да формират нашето ДНК. И така, както нашата Земя се намира на това прекрасно перфектно място, на което да се случват тези неща, така може и другите планети да са в тези благоприятни орбити около звездите си. Защото е необходимо и достатъчно дълго време тази атмосфера да бъде благоприятна, за да се появи животът. Към момента това, което правим, е да  използваме за тези изследвания космическите  наблюдения, това, което сме видели с телескопите от Земята. Използваме мисията на НАСА, наречена ТЕС. Тя е за търсенето на хиляди екзопланети около близките ярки звезди. Използваме и телескопите на Земята. Наблюдаваме милионите, милионите звезди, които са в нощното небе за тези взривове на енергия, които се получават. И правим нашите сравнения с онова, което учените тук, на Земята вече са създали. В лабораториите учените също се опитват да симулират условията за създаване на живот, имитирайки космическите условия. И така ние сравняваме данните с от космическите наблюдения и онази първична супа, която са „сготвили“. Търсим дали съвпадат данните. Затова ние разчитаме на така нареченото мултидисциплинарно международно сътрудничество. То е от биолози, химици геолози и всякакви други учени".  

И открихте ли дали тези учени от лабораториите са прави?

"Ние вървим по много, много пътища в нашите изследвания. И ако някой наистина успее да намери перфектния път към откриването на произхода на живота, вероятно и ще получи следващите нобелови награди. Но в момента вървим по един много отъпкан път, за който се знае какви са точните, правилните стъпки с потенциалните възможности да бъдат създавани комплексни молекули. Много хубаво е, че има подобни събития, на които може хората да ходят, защото по този начин могат да събудят и своята любопитност, да използват своя природен, вградения в тях мерак да изследват откъде сме дошли, къде отиваме как можем да бъдем заедно".  

Забравих най-важния въпрос. Сами ли сме?  

"Смятам че не сме. Но аз смятам, че не сме там отвъд има толкова много живот. Само вижте шансовете ни - дори и в рамките на нашата Слънчева система има толкова много звезди, около които се въртят планети. Има толкова много луни на планетите. В ледената кора на Марс може да има някакъв микробен живот, който е възможно да открием в бъдеще. Ледените луни на Юпитер - Енцелад и Европа може би също крият живот в топлите океани, скрити от ледените шапки и стоплени от енергията на планетите. Но ето - имаме и дори и хиляди, милиони екзопланети в нашата галактика, имаме хиляди милиони галактики във Вселената и в всяка една от тези галактики е възможно да има една планета с размерите на Земята. И потенциално намираща се в „зоната на възникване на живот. Не очаквам този живот, който бихме открили, да изглежда като някакви зелени човечета, които се разхождат по повърхността на планетата. И си мисля, че тези живи форми може би ще бъдат в повечето случаи прости живи форми. А  в по-малкото - ще бъдат и напреднали живи форми".

Вие сте много по оптимистично настроен от нобеловият лауреат проф. Дидие Кело. В едно интервю ми каза, че може да имаме вече планета, на която вероятно има живот. Но няма как да я оповестим, защото нямаме солидно доказателство, че има живот.

"Въпросът е бил малко по-различен. Но, да, бих се съгласил с това. Защото всъщност учените, с които си сътрудничим, са от полето на биологията и химията. Те ще трябва да разберат какво се класифицира като жив организъм. Представете си ние сме карбонови. Нашият живот на Земята е базиран на въглерода. Обаче може на друга планета животът да е базиран на нещо различно. А ние може и да нямаме такъв вид химия, която да го засече. И ето - това за интересните въпроси, които решаваме с учените от другите сфери. Но дори и типът живот, подобен на организмите, които оцеляват в екстремна среда и едноклетъчни, които ги има на Земята, съществуват и някъде във Вселената. Потенциално в Слънчевата система. Но съм сигурен, че съществуват и на екзопланетите".


Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00