Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Наджи Гьорюр: Земетресенията са неизбежни, но с планиране могат да се създадат устойчиви за живеене места

Снимка: стопкадър cnnturk.com

Усилват се рисковете за допустимо мощно земетресение по Северноанадолския разлом в региона Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул. Това прогнозира известният турски геолог проф. доктор Наджи Гьорюр. През уикенда той беше още по-категоричен в предупрежденията, като алармира, че опасността в Истанбул е нараснала до 80%. Според него Истанбул е заплашван от трус с мощност, по-голяма от 7 по скалата на Рихтер. 

В специално интервю за БНР той изрично подчерта, че не е сеизмолог, а геолог. И даде препоръки на българските власти за противоземетръсните мерки. 

"Двете земетресения в Мараш със сила 7.7 и 7.6 станаха на Източноанадолския разлом и геометрично свързания с него разлом на Мъртво море, или както го наричаме още - разлома под Антакия. Първият трус се случи на разлома на Мъртво море и предизвика раздвижване на тектоничните плочи, което доведе до второто голямо земетресение. Тези два големи труса в порядъка само на 9 часа доведоха до огромни щети в региона. Трусовете бяха разположени върху "разломи на приплъзване", плочите се трият, движейки се една покрай друга, две - ляво ориентирани плочи, и това неизбежно доведе до изтласкване на Анатолийската плоча към юг. Земните пластове се придвижиха на юг".  

Това изместване нормално ли е и до какви последствия може да доведе това движение

Нормално Анатолийската плоча се измества с около 5-6 милиметра, най-много с 1 сантиметър на година. Всяка година има движение, което със сигурност е по-малко от сантиметър. При сегашните земетресения движението на плочите създава натиск върху разломните зони по границите им и те се приплъзнаха с около три метра. Това все още не е научно доказано, но е така. Говорим за огромно движение. При приплъзването на юг на Анатолийската плоча предполагам, че това доведе до огромен тектоничен стрес на разломите под Адана и Хатай. Трансферира се значителна тектонична тежест и към тези плочи. В такъв случай ние, геолозите, с основание се притесняваме, че тези движения могат до доведат до нови трусове. Да, има такава вероятност! 

Спомням си в детските ми имаше един нашумял научно-фантастичен филм "7.8 по скалата на Рихтер". Гледах с ужасен поглед и не вярвах, че това днес може да се стовари наистина върху хората. Трябва ли да свикваме с тези бедствия? На какво се дължи тази огромна разрушителна мощ? 

Първото земетресение със сила 7.7 е второто по големина, регистрирано в Турция. Най-голямото земетресение стана в Ерзинджан през 1939 година. Тогава земетресението беше с магнитуд 7.9, а според някои учени силата е достигнала до 8.1-8.2. Да, земетресението беше много мощно. А това, че двата труса бяха непосредствено един след друг, доведе до по-разрушителни последствия. 

Проф. Наджи Гьорюр разясни, че неговите предизвестията и апели за предстоящите трусове не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат готови. 

"Ние преди три години бяхме предупредили за евентуално мощно земетресение в Мараш, дори посочихме приблизително силата и епицентъра. Турските специалисти, в сътрудничество с чуждите колеги от 1999 година, насам предупреждаваме за евентуална опасност от трус около Мраморно море. Истанбул се намира под голям риск от земетресение. От 23 години говорим за това, но не се предприемат мерки, които да съответстват на нашите предупреждения. Да, работи се в тази насока, но за тези 22-23 години Истанбул вече трябваше да се е превърнал в град, устойчив на трусове". 

Може да се каже, че София е близо до Истанбул, под страната ни също има сериозни разломи. Какво трябва да се направи в България?  

Препоръките, които давам, са универсални и могат да бъдат приложени и в България. Първо, трябва да се определят населените места, под които минават разломните линии. След това трябва да се направи микрорайониране с анализи на инфраструктурата, геологията, геофизиката, сеизмологията и геодезията. Трябва да се направи оценка на дължина, ширина и дълбочина на разломите, както и на пораженията, които могат да нанесат. Трябва да се изследва евентуалната мощност и опасност от повторения. Учените наричаме този процес "Анализ на опасността". Така вече ще имате яснота какви са опасностите за вашия град или населено място. Въз основа на тези проучвания представители на местната власт, в лицето на кметове, областни управители, трябва да изработят стратегия в отговор на въпроса "Какви са рисковете за населението и града, ако настъпи такова бедствие?". Това се нарича "Анализ на риска". Този доклад трябва да съдържа информация за предполагаем брой жертви, поражения върху сгради и инфраструктура, места с опасност от пожари. Също така трябва да има информация за квартали, които биха били най-засегнати. Важно е да се знае и до каква степен ще се повлияе околната среда, икономиката и жилищния фонд. Така вече знаем каква е опасността, доколко ще сме засегнати. Тогава спретваме ръкави и започваме работа по намаляване на слабите места още преди земетресението. Стъпка по стъпка трябва да се отстраняват всички проблемни точки по вече изготвения анализ. 

Как при липса на градоустройствен план, при стар жилищен фонд и може би недостатъчно строг контрол на ново строителство това би било възможно в България? 

Това не е работа за един ден. Ако българският народ иска да остане по тези земи за вечни времена, той не може да спре земетресенията, но не може и да я изостави. Но с времето може да обособите места, устойчиви на тези природни бедствия. В една страна с население като в България за 15-20 години всички населени места с добро планиране могат да се трансформират в сигурни места за живеене. Това не става за няколко дни, това не е сценарий от филм на ужасите. Това е напълно осъществимо чрез добра държавна стратегия под ръководството на едно министерство в краткосрочен план от 5 години. 

Интервюто на Севда Дюкянджи от Радио България с проф. д-р Наджи Гьорюр в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели вота в Босилеград

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград, сочат окончателните данни по вота в сръбската община. Втори са ПП-ДБ - с 30. Трети - "Възраждане" с 24.  За пръв път там се гласуваше и с машина, а до урните отидоха 182 сънародници с двойно гражданство. Избор за евродепутати и в Босилеград нямаше поради принципа за..

публикувано на 10.06.24 в 22:51

30% от заетите в Силистренско работят за минимална заплата

По предварителни данни в Силистренско 30 % от заетите лица работят на минимална работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“. От заетите на трудово-правни отношения 19 000 силистренци, над 4300 са синдикални членове. Като част от събитието бяха проведени срещи с кмета на Община Силистра и с..

публикувано на 10.06.24 в 22:45

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“. При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на цялата..

публикувано на 10.06.24 в 22:18

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската позиция от..

публикувано на 10.06.24 в 21:45
Лидерът на Националния сбор на Франция Жордан Бардела

Жордан Бардела води преговори за коалиция за предсрочните избори във Франция

Председателят на френския крайнодесен Национален сбор Жордан Бардела обяви, че води преговори за съставяне на крайнодясна коалиция за предсрочните извънредни парламентарни избори, предава АФП. Снощи президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание и насрочи първи тур за 30 юни и втори - седмица по-късно. Макрон претърпя тежко поражение от..

публикувано на 10.06.24 в 21:18

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 района, ДПС - в 6, ПП-ДБ - 2

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 от общо 31 избирателни района на страната. Сред тях са 25-и столичен, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. ДПС е първа политическа сила във вота за Народно събрание в 6 многомандатни района - Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен. "Продължаваме промяната-Демократична България" са първи по..

публикувано на 10.06.24 в 21:09

Над 99% от протоколите от изборите за НС са обработени

При обработени 99,31% от протоколите от изборите за Народно събрание резултатите са както следва: ГЕРБ-СДС - 525 454 гласа, 24, 68%. ДПС - 362 733 гласа, 17,04 %. ПП-ДБ - 306 401 гласа, 14,39%. "Възраждане" - 293 202 гласа, 13,77%. БСП - 150 021 гласа, 7,05%. ИТН - 126 916 гласа, 5,96%. "Величие" - 99 004, 4,65%. Под чертата остават МЕЧ с..

публикувано на 10.06.24 в 20:58