Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Христова: Трябва да притихнем и да се смирим, за да чуем, да почувстваме похвалата към Бога


Елица Христова, която е доктор по теология, музикант и диригент на хор "Колегиум ОСАННА", гостува на Цветница в рубриката на  Румяна Иванова  „ Духовен поглед“.

Както през пролетта птиците пеят от ранни зори и хвалят Господа, така и на Цветница или Вход Господен в Йерусалим в православните храмове ще звучи песента за Цветница, "Задостойник".  Днес празнуваме последното влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Празникът се нарича Вход Господен в Йерусалим и възгласът е Осанна! Божият Син влязъл като цар и бил посрещнат с радостни възгласи от своите последователи. В Евангелието от Марк, глава 11, стихове от 7 до 10 това събитие е описано така: "И докараха ослето при Иисуса, намятаха върху него дрехите си, и Иисус го възседна. А мнозина постилаха дрехите си по пътя; други пък сечаха клони от дърветата и постилаха по пътя. И които вървяха отпред, и които Го съпровождаха, възклицаваха и казваха: осанна, благословен Идещият в име Господне! Благословено царството на отца ни Давида, което иде в име Господне! Осанна във висините!".

Какво значи думата Осанна? Елица Христова обясни: На староеврейски тази дума означава "молим те, спаси“. Има я и в арамейския език. Този възглас се отправя към небето, когато човек е срещнал  Бога. Тя е сбъдната изцяло в Божията и човешката радост, които се съединяват. Когато Иисус влиза в Иерусалим, точно тази радост довежда до екзалтирано състояние новозаветните юдеи. Възгласът “ОСАННА” има възпламеняващо въздействие и с лекота ни свързва освен с Бог-Син и с Бог-Отец, чието име пък, на староеврейски (Саваот) произхожда от староеврейското Цава, което значи “огън”. Сигурно е невъзможно лице от троичния Бог да не съ-радва на хората, зовящи го с “ОСАННА”.

В Евангелието от Лука, глава 19, стихове от 35 до 40: „А когато наближаваше вече да превали Елеонската планина, цялото множество ученици, възрадвани, почнаха велегласно да славят Бога за всички чудеса, каквито бяха видели, като казваха: благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините! И някои фарисеи измежду народа Му рекоха: Учителю, запрети на учениците Си. Но Той им отговори и рече: казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат."  Според Елица Христова само човешкият род хвали Господа в резултат на празнични пулсации. Цялото творение ежеминутно хвали Бога, а ние трябва да притихнем и да се смирим, за да чуем, да почувстваме тази похвала. Творението е по-благодарно към Създателя си. Все пак с Божията помощ и в нашите души се влива Божията радост, която, макар и на празници, ни пречиства, издига и извисява, за да стигнем до състояние, близо до екзалтираната радост и да запеем както се казва в тропара от днешната служба:  За да увериш в общото възкресение, преди Твоите страдания от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже.

В звуковия файл чуйте разговора на Румяна Иванова с Елица Христова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01