Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Господин Динев след Анапурна

Равносметката на алпинист-ветеран след участието му в комерсиална екпедиция

| обновено на 15.05.23 в 09:03
5
Господин Динев
Снимка: Личен архив на Господин ДиневКъсно вечерта на 22 април българският алпинист-ветеран Господин Динев се завърна от Хималаите, където направи опит да сбъдне своя над 30-годишна мечта - да изкачи връх Анапурна. През 80-те години на миналия век Динев участва в националната експедиция, която осъществява първото българско изкачване на този връх. Тогава двама от алпинистите - Огнян Стойков и Милен Метков, загиват и това спира останалите.


След дългогодишна подготовка и спестяване на лични средства, миналия месец 64-годишният българин се завърна под Анапурна, където завари истинско стълпотворение от хора - над 50 разрешителни бяха издадени на мераклии от цял свят да изкачат върха, по чиито склонове загиват средно над 30% от опитващите късмета си. Към десетките участници имаше поне още толкова шерпи.

Базов лагер

Оказало се, че фирмата, с която сливенският алпинист се беше отправил към Анапурна, е поискала на място участниците да заплатят за шерп, независимо дали желаят подобна услуга. Това се наложило, тъй като от организационна гледна точка, ползване на парапети, темпо и пр., било по-лесно всички да са с шерпи. Освен това, Динев на място разбрал, че за него няма осигурена палатка (той имаше желание да изкачи върха без шерп и това означаваше да ползва малка палатка, която да носи сам по маршрута).


“Беше моментът, в който трябваше от класически алпинизъм да се премине към комерсиалния”, казва Динев. Той доброволно е участвал в изграждането на парапети и височинни лагери.


“Самият маршрут няколко пъти трябваше да се изгражда. Накрая, когато тръгнахме да щурмуваме, трябваше да изградим и щурмовия лагер. Наложи се два пъти да местим Лагер 3 заради трудните условия по ледника и лавините, които затрупваха парапетите, въжетата трябваше да бъдат възстановявани. Заради сераците се наложи 3 пъти да променим маршрута, да опъваме нови парапети. Стана бавно, което забави самото изкачване и атаката на върха”.

Към Анапурна

Българинът е бил с първия екип, поел нагоре - с шерпите, фиксиращи парапети, и с пакистанския алпинист Саджид Садпара.


“Стана спонтанно. Избрах да бъда в първата група, защото мислех, че така шансовете за изкачването са по-добри. Друг е въпросът, че почти всички бяха с кислородни апарати. Кислородните бутилки бяха изнесени с хеликоптер на 7000 м. За жалост, това е световната тенденция - върховете да се изкачват бързо, с кислород, за да бъде по-сигурен успехът”.


При пристигането си за експедицията участниците са били откарани с хеликоптер директно в Базовия лагер, което скъсява аклиматизацията, особено за желаещите да се изкачват без допълнителен кислород, а изкачващите се с кислородни апарати стават по-уязвими в случай на инцидент и изчерпване на кислорода.


Равносметката накратко: Един загинал от височинна болест - северноирландецът Ноел Хана, един в критично състояние в болница - индиецът Анураг Малу (който беше изваден от дълбока цепнатина, след като прекара 3 денонощия в нея), няколко души, спасени с хеликоптер по склоновете на върха и няколко издирвателни акции.


В началото на атаката шерпът, назначен на Господин Динев, изпуснал раницата с палатката и спалния чувал, това наложило да слязат 1000 метра надолу, за да намерят багажа, без който е нямало как да продължат нагоре. Малко по-късно в участък от маршрута над тях паднала лавина, която блокирала останалите горе.


“Това беше денят, в който трябваше да щурмуваме върха. Имахме за цел първо да стигнем Лагер 4. На парапета шерпът се хвана за въжето, но изпусна раницата. Тогава разумът надделя, защото едва ли щяхме да оцелеем два дни без палатка и спален чувал... Намерихме раницата чак при Лагер 2. Тогава по радиостанцията разбрахме, че хората след нас не могат да слязат, защото е паднала лавина. Трябваше да се организира спасителна акция”.


Така Господин Динев се връща в Базовия лагер и за няколко дни състоянието му се влошава, което налага да отпътува към Катманду, за да бъде прегледан. С това експедицията приключва.


“В комерсиалните експедиции се гони само целта. За мен най-голямото разочарование беше, че дори и с кислороден апарат, никой не е способен да помогне, нито има желание да съдейства на другите. За радост, се запознах с млади и талантливи пакистански алпинисти, които вече са популярни - с тях се организирахме да помогнем на останалите да слязат”.

Със Саджид Садпара

Според Динев световният алпинизъм, рано или късно, ще вземе решение, с което да разграничи класическите изкачвания от комерсиалните.


“Анапурна е много труден връх, но аз съм се влюбил в него още като младеж... Исках в чест на Огнян и Милен (Огнян Стойков и Милен Метков, които загиват под Анапурна през 1989 г., по време на българската национална експедиция - бел.ред.) да направя така, че самият връх да бъде по-близо до нас и да си остане нашият връх... Да помним и да знаем, че български алпинисти са изкачили един сериозен връх самостоятелно - без шерпи, без носачи, без кислородни апарати (по време на експедицията през 1989 г. - бел.ред.)".


Попитан дали би се върнал в Хималаите, Динев отговаря, че това е мечта за всеки алпинист, но "по-важно е българският алпинизъм да се събуди, да подпомагаме младите и да им дадем пример”. 


Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени на БНР от Господин Динев.


---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мариан Бачев

Актьорът Мариан Бачев помага на децата да вървят по верния път

За 8-ма поредна година в София се проведе прослушване за момчета и момичета на възраст между 10 и 17 години, които станаха част от театралната школа на Мариан Бачев. "Изкуството като цяло е верният път за развитие на един млад човек. Тази година отново са поредните прослушвания. Смятаме, че трябва да има прослушвания, защото искаме децата, полагайки..

публикувано на 01.10.23 в 06:54

Мария Методиева от Добрич се е посветила на социалните дейности

В рубриката „Горещи сърца“ ще ви срещнем с една жена от Добрич, която е посветила живота и професионалния си път на социалните дейности.  Работата й с хора с увреждания и интелектуални затруднение започва преди четвърт век, когато стартира фондацията й „Николай Чудотворец“.  Няколко години по-късно тя, заедно със съмишленици, създава и..

публикувано на 24.09.23 в 06:00

Анна Томова-Синтова: Разпяването е моята сутрешна закуска

"Непрекъснато си правя равносметки, не само на рождения ден. Винаги отделям време да помисля за преживяното, но и за бъдещето . Взискателна и с изисквания към себе си съм. Бях възпитана с много дисциплина . Никога в името на самопоказване или самоизтъкване".  С изкуството на Анна Томова-Синтова Сценичните образи на Анна Томова-Синтова..

публикувано на 22.09.23 в 17:47

Пламена Бачийска. Преди и след предаване

" Преди предаване се опитваш да се концентрираш, да влезеш в темата и в това, което те очаква . След предаване се усещаш като в безвъздушно пространство, разсеян и отпуснат си".  Това сподели в рубриката "От другата страна на радиото" на предаването "Хоризонт за вас" Пламена Бачийска, водещ на предаването "Нощен Хоризонт".  Тя работи в БНР вече 26..

публикувано на 22.09.23 в 16:31

Проф. Кирил Топалов: София е един благословен от Бога град

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова.  "Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци“, каза столичният кмет на..

публикувано на 17.09.23 в 15:18
Маргарита Хинкова

Маргарита Хинкова води личен дневник от 39 години

Габровката Маргарита Хинкова води личен дневник от 39 години насам. Не е пропуснала нито ден да опише случилото се и между страниците на десетките тефтери и тетрадки са личните истории и тези на фамилията, включително важните за страната и града събития. Маргарита Хинкова е хроникьорът на семейството. Между страниците на дневниците и се чете и..

публикувано на 17.09.23 в 06:30

Весела Люцканова: Едно пътуване в литературата през най-съзнателната част от живота ми

„Много, много години се канех да напиша тази книга и вече казах - сядам, няма за кога. Много години я мислех, но я написах сравнително бързо, защото всичко беше узряло в мен и искаше да излезе на бял свят“, разказа в „Нощен Хоризонт“  Весела Люцканова . Люцканова е  писател и издател с петдесет творчески и издателски години  зад гърба си...

публикувано на 14.09.23 в 10:52