Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може би ще успеем един ден отново да върнем славата на България като космическа сила, надява се талантливият гимназист

Приет да учи космонавтика в американски университет младеж търси спонсори за обучението

Гъдулар и многократен национален шампион по плуване за юноши, Самуил Николов е посветен на програмирането и космоса

Абитуриентът от великотърновската Природоматематическа гимназия Самуил Николов е вторият българин, приет да учи космонавтика в американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“ в Дейтона Бийч в щата Флорида. 
Може би ще успеем един ден отново да върнем славата на България като космическа сила“, казва младежът, а родителите му са притеснени и търсят помощ от бизнеса и фондации, за да осигурят непосилната за тях сума за обучението на сина им. 

18-годишният великотърновец Самуил Николов е от онези български младежи, с които не само семейството му, но и държавата ни трябва да се гордее и да подкрепя. С пълен отличен Самуил завършва след няколко дена Природоматематическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново като приложен програмист. Младежът е гъдулар и многократен национален шампион по плуване за юноши. Но сърцето и мечтите му от години са отправени към космоса: 

„Интересът към космоса е още, откакто започнах училище. От 8-9 годишна възраст много ме е интересувала астрономията и по-конкретно астрофизика и изследване на различните космически обекти. На 11-годишна възраст бях най-малкият стипендиант от България, изпратен в базата на НАСА в Измир, Турция. През последните две години разработвам уеб платформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания – НАСА, „Спейс Екс“, Международната космическа станция, и благодарение на тяхната частна информация, която ми предоставят лично на мен, съм комбинирал най-актуалната информация за космически изследвания, които човечеството извършва“.  

Световните космически гиганти окрилили Самуил Николов да обедини двете си страсти – програмиране и космос, и да продължи да учи и да се развива в обработката на данни за изстрелване и контролиране на космически операции. Това е специалността, в която великотърновецът е приет да учи в американския авиационен университет „Ембри-Ридъл“ в Дейтона Бийч в щата Флорида. 

„Интересното е, че когато си бях правил профил в една от главните платформи за кандидатстване в САЩ, бях избрал астрономия и астрофизика като интерес и си бях качил там портфолиото, в което присъства и тази уеб платформа, която разработвах, и тези хора явно са изпитали някакъв интерес към мен, свързаха се с мен и реших да кандидатствам. Кандидатстването не е особено трудно, трябва да се вземат два задължителни изпита по математика и английски комбинирано и другият е за доказване на ниво на английски език. Но приемът е доста труден, защото като международен ученик е много трудно да вляза в публичен университет, който е субсидиран пряко от американското правителство“.  

Самуил Николов разказва, че в специалността му  - Космически операции, американският университет приема годишно до 30 студенти. Курсът на обучение е 4 години. Великотърновският младеж е с частична стипендия от 15 хиляди долара годишно, води разговори с университета за нейното увеличение, заради различните му академични и спортни постижения, но въпреки всичко е много далеч от нужната сума от 65 хиляди долара на година за обучение и издръжка. Родителите му го подкрепят, но и са сериозно притеснени, заради непосилната сума, която трябва да осигурят. Търсим всякаква финансова подкрепа, сподели майката на Самуил Галина Николова: 

„Естествено зарадвахме се много, че проявява такъв интерес към точно този университет, зарадвахме се, че е приет, но идва въпросът с финансите. Реално радостта ни не може да е пълна, защото като всяко средностатистическо семейство в България изпитваме затруднения за тази голяма сума. Може би някаква минимална част бихме могли да покрием с продажба на имоти, които имаме, но няма да е достатъчно за покриване на пълната такса. Все пак тази такса ще е на всеки четири години. Стипендията, която му е отпусната за момента, е 15 хиляди долара на година, но остатъкът остава да бъде осигурен от нас. Свързали сме се с няколко фондации, очакваме от тях информация и да бъде задвижен процесът по събиране на средствата“.  

Самуил Николов от Велико Търново е вторият българин след добричлийката Татяна Иванова, приет да учи в авиационния университет „Ембри-Ридъл“ в щата Флорида, но дали ще я последва, зависи от това колко пари ще успее да събере за годишните такси. За очакванията си младежът разказа: 

„Дали по принцип е възможно, ако достатъчен брой специалисти завършат някакви сходни бакалавърски или магистратури, ще имаме някаква възможност да възстановим Българска космическа агенция, дори да сме сателит на някоя европейска или американска космическа агенция, но засега не съм сигурен, че това може да бъде изпълнено. Иначе, освен за космически операции, такъв бакалавър е много полезен и за реализация в авиационната индустрия. Така че се отварят врати не само в космическия бранш, а и малко по-широко. Очакванията ми са да уча това, което наистина ме вълнува, да съм пряко замесен в човешкия прогрес към звездите“. 

Казват, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Мечтите на великотърновеца Самуил Николов са свързани с космоса, а дали ще се реализират, зависи дали ще се намерят благодетели, които финансово да го подкрепят, за да учи космически операции. 

Снимки: Личен архив

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30