Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден се тачи в цялото Източно Средиземноморие. В България празнуват и християни, и мюсюлмани

изворът Дамбалъ
Снимка: Радио Кърджали

Има в годината празник, който събира на едно място християни и мюсюлмани. За едните това е Гергьовден, а за другите – Хъдърлез. И за двете религии 6 май е сакрална дата. 
И тази година стотици хора изкараха изминалата нощ на връх край Момчилград, за да потърсят изцеление в лековит извор. Върхът се нарича Дамбалъ, намира се  близо до село Летовник. Вярва се, че в нощта на Гергьовден водата, която извира от скалите, придобива магическа сила. Разказват се легенди как неми проговарят, а обездвижени прохождат. Една от тях споделя журналистът и изследовател от Кърджали Георги Кулов.

„Познавам майки, чиито деца са се излекували от тази вода. При потапянето в корито с нея, което става точно в полунощ на Хадърлез“.

За да стигнат до извора снощи, хората изкачиха пеша стръмния връх. Само децата и трудноподвижните бяха превозени с коли. Някои от тях пристигнаха още по светло. Всички търпеливо изчакаха полунощ, когато според вярванията гората започва странно да шуми. И Дамбалъ се огласи от детски плач. Родителите потапяха децата си в ледената вода и така вярваха, че те ще оздравеят благодарение на чудото от лековития извор и от светеца - Георги за християните, и Хъдър и Иляз за мюсюлманите. 

Вярата в магията на този ден е надхвърлила границите на религиите, а празникът е единственият, който събира на едно място различните групи. Цялото Източно Средиземноморие тачи на 6 май светците, казва изследователят Георги Кулов. 

В държавния архив се пазят спомени за духа на 6 май от началото на 20-те години на миналия век. В крумовградското село Черничево помнят как празникът е събирал всички. Още едно място събира днес различните религии в Родопите -  джамията на 7-те девойки в село Подкова, известна с това, че е построена без нито един пирон. 

Още за празника - чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИМ - Пазарджик показва най-старото обработено злато в света

Регионалният исторически музей в Пазарджик за първи път представя първото обработено злато в света , открито в селищната могила Юнаците. Уникалната находка е изложена в напълно обновената зала "Археология", която чрез най-новите технологии представя по интересен и съвременен начин периодите от праисторията, античността и средновековието. Залата..

публикувано на 09.10.24 в 11:05

Яна Алексиева: "Училище за надежда" е филм и за съвременните будители

На 1-ви ноември в кината тръгва филм за едно необикновено училище , в което детските мечти се сбъдват.   Идеята за  "Училище за надежда"  е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището във великотърновското село Русаля за деца в неравностойно положение -  бившите актьори Анимари Димитрова и Златко..

публикувано на 08.10.24 в 18:58

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина в София

Спортен празник "Игри по правилата" се проведе в 96-та детска градина "Росна китка" в София. Той е посветен на Европейския ден на спорта в училище и е традиционен за детската градина. Присъстваха и официални гости : Александър Иванов – заместник кмет на Район Искър в отдел образование и екология, Кета Радилова и Гергана Йорданова– представители на..

публикувано на 07.10.24 в 11:48
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50