Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци

Столичната община включва и детските градини в проект за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. В 197 училища вече има контейнери, като такива ще бъдат раздадени и във всички общински детските градини.

"Разделното събиране е най-интелигентният начин за събиране на отпадъците, затова Столична община включва и детските градини в пилотен проект за насърчаване на разделното събиране у децата от най-ранна детска възраст. Надграждаме нашите инициативи за разделно събиране на отпадъци, като започва нашият проект с образователна цел за разделно събиране на отпадъци във всяка детска градина." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в 88. детска градина „Детски рай“, която е първата, включена в проекта.

"Във всички 195 детски градини ще предоставим съдовете за разделно събиране на отпадъци, които ще служат за запознаване на децата" – посочи също столичният кмет.

Първият контейнер с форма на мече е в 88. ДГ „Детски рай“ в район „Искър“. В инициативата се включиха също и зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.


Столичната община е организирала и система за разделно събиране на хранителни отпадъци от училища, детски градини, болници, търговски обекти и др. 88. ДГ също използва тази система и предава своите хранителни отпадъци на Инсталацията за биологично третиране Хан Богров, където от хранителния отпадък се произвежда електрическа енергия.

Събраното количество хранителни отпадъци за първото тримесечие на 2023 г. само от детските градини е около 100 тона, за сравнение за първото тримесечие на 2022 г. количеството е било с 8 тона по-малко.

Освен за детските градини, по отношение на разделното събиране на биоотпадъците (зелени и хранителни) Столична община продължава  кампанията „Комопостирай вкъщи“, като до 15 май ще бъдат раздадени до 2000 броя компостера на домакинствата. В тях освен зелени отпадъци и клони от дворовете и градините могат да се поставят и хранителни отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци.

Предоставянето на домашни компостери се радва на голям интерес сред гражданите на София и се провежда вече за четвърти път от Столична община. От 2018 г. са предоставени безплатно 2 800 компостера на домакинствата в столицата.


Компостирането в домашни условия често се счита за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортирането на тези отпадъци, както и последващото им третиране в съответните инсталации.

Снимки: Аделина Ангелова.

Репортаж на Евелина Стоянова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23