Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единственият нормален изход от създалата се ситуация е моментално да бъдат прекратени всякакви коалиционни уйдурми и да вървим час по-скоро на избори"

Коментар на Петър Волгин: Не, това не е нормално!

"Не е нормално да синхронизираш имената на шефовете на специалните служби с чужди посолства и да молиш да дойдат експерти отвън, за да пренареждат тези структури"

Снимка: Ани Петрова

Във всяка една нормална държава думите и действията на съпредседателите на "Продължаваме промяната", за които научихме вчера, щяха да доведат до много тежки политически последици. Първо, тази партия би претърпяла огромни репутационни щети и завинаги би се преселила в политическия миманс, а нейните шефове не премиер и министри, домоуправители нямаше да могат да станат. Ето това щеше да се случи, ако България беше нормална държава, ако нейните политици уважаваха законите на собствената си страна и спазваха и на практика онези морални принципи, които непрекъснато рекламират.

Реакциите на замесените в този грандиозен скандал, както и оправданията, които им спретват евроатлантическите говорещи глави по телевизорите, категорично показват абсурдността на нашия политически свят. Е, ча какво толкова се впечатлявате, твърдят адвокатите на ПП-ДБ, че то това е политиката - навън се говори едно, а на партийните сбирки съвсем друго. Да, може и да е гадно, ама така стоят нещата. По-важно е да стане съдебната реформа, да влезем в Шенген и Еврозоната, да изпълняваме едно към едно директивите, идващи от Брюксел и Вашингтон, пък иначе нека си говорят каквото си искат и да лицемерничат, колкото си искат.

Ако и ние, подобно на политиците и анализаторите от умнокрасивата каста, се съгласим, че всичко, което чухме вчера, си е напълно в реда на нещата и че трябва да си налягаме парцалите, за да не отидела властта при Радев, значи извършваме колективно самоубийство. Силно се надявам нормалните българи, за разлика от политиците от ПП-ДБ и техните ментори и защитници, да знаят кое е редно и кое не. Да правят разлика между морално и аморално. Нека ясно бъде казано. Нищо от чутото вчера не е нормално. Първо, не е нормално да синхронизираш имената на шефовете на специалните служби с чужди посолства и да молиш да дойдат експерти отвън, за да пренареждат тези структури. Не знам дали тук има състав на престъпление, дали става дума за национално предателство и, съответно, прокуратурата трябва да се намеси, но знам, че става дума за отказ от суверенитет. За васален манталитет. И опорката, че понеже сме били членове на ЕС и НАТО, такива действия били нормални, е лъжлива. Защото никъде в договорите ни за членство в тези организации не пише, че трябва да синхронизираме имената на шефовете на служби с чужди посолства.

Кирил Петков дава изявления след оповестените от Радостин Василев записи

Второ, не е нормално лидерите на партията ПП, която беше създадена, за да "разгради модела ГЕРБ", да се окажат първи защитници на формацията, която, уж, трябваше завинаги да отстранят от властта, да си признават, че всичко това е маркитингов трик, за да се доберат до управлението. Трето, не е нормално съпредседателят на ДБ, който изгради цялата си политическа кариера върху идеята, че законът е над всичко и че ни е нужна съдебна реформа, която веднъж завинаги да утвърди върховенството на правото, сега да се върти като шугава овца само и само да измисли механизъм за опазването на имунитета на Бойко Борисов.

Четвърто, не е нормално да заявяваш, че първата ти работа, когато дойдеш на власт ще бъде да уволняваш хора, без значение дали е законно или не. Пето, не е нормално да пляскаш от щастие, задето следващите местни избори "ще ги правим с нашето МВР". Шесто, не е нормално, когато всичко тези ненормалности излязат на бял свят, да не покажеш поне минимално разкаяние и единственото оправдание, което успява да ти роди глаата е, че виновен за всичко бил лошият Радев. Сигурно и вие сте забелязали, че колкото по-некадърен е един политик, толкова по-ядно критикува президента. Само че Румен Радев няма никаква вина, задето едни политически фигури вместо реалността обитават единствено полетата на собствените си фантазии и безпочвени копнения.

А най-голямата ненормалност ще бъде, ако тези и подобни на тях политици вземат властта. Това безвъзвратно би унищожило всякаква надежда, първо, че България може да бъде суверенна държава и, второ, че все пак някакви базисни морални принципи трябва да бъдат спазвани. В политиката трябва да се правят компромиси, тя не бива да се превръща в арена на фанатични сблъсъци. Обаче едно е да направиш компромис, а съвсем друго - да лъжеш безпардонно не само избирателите си, а и цялото общество. Единственият нормален изход от създалата се ситуация е моментално да бъдат прекратени всякакви коалиционни уйдурми и да вървим час по-скоро на избори. Това е единственият начин, по който нормалните български граждани можем да покажем какво мислим за ставащото. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35