Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната

Снимка: личен архив

Да си изядеш сладоледа, а след това да схрускаш и купичката, в която ти е бил поднесена и лъжичката, защото са от шоколад, да отпиеш от чашата и в първия момент питието ти да е от лимон, после от ананас, а накрая да се окаже- ягодово. Това не са кулинарни фокуси, а демонстрация на постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната, в които посетителите на Бялата (известна още като „безсънната“) нощ в музея на Тел Авив можеха да се включат. 

Кулинарната критичка Маян Прилок разказва как Израел се превръща във фудтек нация. Причината е много проста: социални мрежи са обхванали и най-бедните и в страната няма гладни ( освен тези които спазват някакви диети или пости). За това никой не гледа на храната като начин на засищане и набиране на сили за работа.

Важното е тя да не е прекалено калорична, но да е екологически чиста, да е вкусна и красива за снимане на селфи, да е бърза за приготвяне и не скъпа. А също да отговаря на специфичните нужди на даден човек; веган, диабетик, алергичен на мляко, глутен и други. Ако преди няколко години големите предприятия предлагаха само по един вид месни, млечни, рибни, хлебни произведения, то сега те сега са толкова разнообразни, а и фирмите се конкурират.

Снимката е илюстративна

"Храните, приготвени лабораторно, са неочаквани. Предполага се, че в бъдеще силно ще бъде намален броя на кравефермите - просто няма да е необходимо да има крава, за да се дои млякото й или кланици, за да се доставят бифтеци. Материята за тях вече се изготвя лабораторно от ДНК-то на животното. Напечатват се с триизмерен принтер. По вкус и други параметри те не се различават от тези на досега добиваните в резултат от тежкия труд на краварите. Дори вегетарианците, които са станали такива от жал към животните, могат да се върнат към мръвката, защото за добиване на такава храна не се колят животните и не са лишават малките им от мляко.

Снимката е илюстративна

Разнообразието в менюто е огромно! Може да си поръчаш шишчета от кенгуру, стек от пантера, кюфтета от хипопотам или от други защитени и изчезващи видове. А една фирма е отишла най-далече - тя предлага чеверме от вече изчезнали животни, например мамут. Съществуват и храни, които са професионални измамници. Нека направим експеримент - на половината зала давам дъвка. Дъвчете я няколко секунди! А сега се почерпете със шоколад. Има вкус на пресован картон ли? В близките два часа, всички сладкиши ще ви се струват гадни и безвкусни. Ако искате да се излекувате от пристрастията си към захарта, това е един от начините! Ако обаче два пъти близнете от тази близалка и след това си хапнете лимон, люти чушки, или пелин - вкусът ще е сладък все едно, че сте изяли цяла бонбониера, разказа за "Закуска на тревага" Прилок.

Сладолед

"Някои от най-големите майстор-готвачи предлагат молекулярна кухня. Ето един пример - виждате ли тези зърна от грозде? Ако се обработят с газ въглерод, те придобиват вкус на.... шампанско. 

Революция преживяват и опаковките. Като се започне с лъжичките от шоколад в сладкарниците и се премине през бонбонени сламки за пиене на напитки и се стигне до най-популярната израелска иновация – найлонова опаковка за плодове, която когато мием плодовете, става течна и изтича през канала, доплъни още кулинарната критичка.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59