Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната

Снимка: личен архив

Да си изядеш сладоледа, а след това да схрускаш и купичката, в която ти е бил поднесена и лъжичката, защото са от шоколад, да отпиеш от чашата и в първия момент питието ти да е от лимон, после от ананас, а накрая да се окаже- ягодово. Това не са кулинарни фокуси, а демонстрация на постижения на израелската наука в подобряване на вкуса и екологията на храната, в които посетителите на Бялата (известна още като „безсънната“) нощ в музея на Тел Авив можеха да се включат. 

Кулинарната критичка Маян Прилок разказва как Израел се превръща във фудтек нация. Причината е много проста: социални мрежи са обхванали и най-бедните и в страната няма гладни ( освен тези които спазват някакви диети или пости). За това никой не гледа на храната като начин на засищане и набиране на сили за работа.

Важното е тя да не е прекалено калорична, но да е екологически чиста, да е вкусна и красива за снимане на селфи, да е бърза за приготвяне и не скъпа. А също да отговаря на специфичните нужди на даден човек; веган, диабетик, алергичен на мляко, глутен и други. Ако преди няколко години големите предприятия предлагаха само по един вид месни, млечни, рибни, хлебни произведения, то сега те сега са толкова разнообразни, а и фирмите се конкурират.

Снимката е илюстративна

"Храните, приготвени лабораторно, са неочаквани. Предполага се, че в бъдеще силно ще бъде намален броя на кравефермите - просто няма да е необходимо да има крава, за да се дои млякото й или кланици, за да се доставят бифтеци. Материята за тях вече се изготвя лабораторно от ДНК-то на животното. Напечатват се с триизмерен принтер. По вкус и други параметри те не се различават от тези на досега добиваните в резултат от тежкия труд на краварите. Дори вегетарианците, които са станали такива от жал към животните, могат да се върнат към мръвката, защото за добиване на такава храна не се колят животните и не са лишават малките им от мляко.

Снимката е илюстративна

Разнообразието в менюто е огромно! Може да си поръчаш шишчета от кенгуру, стек от пантера, кюфтета от хипопотам или от други защитени и изчезващи видове. А една фирма е отишла най-далече - тя предлага чеверме от вече изчезнали животни, например мамут. Съществуват и храни, които са професионални измамници. Нека направим експеримент - на половината зала давам дъвка. Дъвчете я няколко секунди! А сега се почерпете със шоколад. Има вкус на пресован картон ли? В близките два часа, всички сладкиши ще ви се струват гадни и безвкусни. Ако искате да се излекувате от пристрастията си към захарта, това е един от начините! Ако обаче два пъти близнете от тази близалка и след това си хапнете лимон, люти чушки, или пелин - вкусът ще е сладък все едно, че сте изяли цяла бонбониера, разказа за "Закуска на тревага" Прилок.

Сладолед

"Някои от най-големите майстор-готвачи предлагат молекулярна кухня. Ето един пример - виждате ли тези зърна от грозде? Ако се обработят с газ въглерод, те придобиват вкус на.... шампанско. 

Революция преживяват и опаковките. Като се започне с лъжичките от шоколад в сладкарниците и се премине през бонбонени сламки за пиене на напитки и се стигне до най-популярната израелска иновация – найлонова опаковка за плодове, която когато мием плодовете, става течна и изтича през канала, доплъни още кулинарната критичка.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев: Няма нищо лошо всяка сделка със стратегически активи да се проверява максимално много

"Още при приватизацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас“ държавата си остави т. нар.  "златна акция" , тоест т я има част от собствеността върху тези предприятия и правото да се изказва по темата за продажбата ". Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев , бивш министър на икономиката и енергетиката: "От друга страна въвеждането на..

публикувано на 09.10.25 в 14:20
д-р Веселин Гаврилов

Д-р Веселин Гаврилов със съвети за здравословен и дълъг живот

"Имам огромното удоволствие да съм част от екипа на най-голямата клиника за дълголетие в България и да споделим най-големите новости по отношение на дълголетието. Темата за дълголетието е изключително актуална не само в България, но и по целия свят ". Това каза пред БНР д-р Веселин Димитров Гаврилов , анестезиолог и интензивист с над 15 години..

публикувано на 09.10.25 в 11:55

Без лична карта: Колко врати се затварят за повече от 200 000 души у нас?

Много хора без лични документи изпадат в тежко положение, от което не могат да се измъкнат сами, без съдебна помощ.  По последни проучвания, извършени в рамките на Национална застъпническа кампания "Невидимите, които виждаме", за 2022 г. тези хора наброяват 220 000 . На фона на демографската картина в страната ни, това е загуба на човешки..

публикувано на 09.10.25 в 11:09
Адвокат Силвия Петкова

Силвия Петкова: Оповестяването на предварителните проби за наркотици е огромен проблем

"Медийното оповестяване на предварителните проби е огромен проблем  и много хора са наричани наркомани още на предварителни проби. Разпространява се подобна информация, включително когато става дума за причинени инциденти на пътя". Това заяви пред БНР адвокат Силвия Петкова : "Има много често случаи с фалшиво положителни проби за наркотици ,..

публикувано на 09.10.25 в 10:07
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Готвим планове за война, но нямаме планове за мир

"Готвим планове за война, но нямаме планове за мир" . Това отбеляза пред БНР Любомир Кючуков , заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 година: "Изглежда не просто логично, но и наложително да вземем мерки за своята сигурност, ако се чувстваме заплашени, стига да правим всичко възможно да избегнем конфликт . Днес обаче като че ли..

публикувано на 08.10.25 в 13:52
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Всичко, което ни се случва в живота, е за наше добро, изпитанията са нашите спасители"

В живота всеки търси като добър режисьор, най-добрата роля за себе си .  Изгражда я постепенно, многоаспектно, поставя героя си в различни обстоятелства и конфликти, за да извади на показ способността си за адаптация, действие и развитие.  Всеки от нас се пита - "Кой съм" и "Какво да направя".  Нощният гост днес търси следите,..

публикувано на 08.10.25 в 12:34

Има ли дилема: Нация техническа или (не)знаеща чужди езици?

Голяма част от възрастните българи, особено тези в държавната администрация, все още не владеят добре основният чужд език – английския , въпреки проектите и програмите за обучение. Тази равносметка направи в интервю за БНР Владимир Христов, председател на Българската асоциация на езиковите центрове. Според него тези програми са..

публикувано на 08.10.25 в 11:01