Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марин Чунов за удоволствието да произвеждаш и да консумираш кафе

25 милиона малки производители по света разчитат на прехраната си от кафе днес

2
Марин Чунов
Снимка: Марин Чунов
В 13-ия епизод на авторската рубрика - „Америка - илюзии и реалности“ ще ви срещнем с един българин, който от 15 години живее в страната и който има бизнес за кафе. Той се казва Марин Чунов и има собствена марка от ароматната напитка.

В света всеки ден пие повече от  2,25 милиарда чаши кафе. Най-пристрастени  кафеджии са  финландците. Но в Албания имат най-много кафенета в света на глава от населението. В САЩ  хората от Ню Йорк пият седем пъти повече кафе от  останалите  градове в  страната, а най-скъпото кафе в света се добива по твърде необичаен начин - от изпражненията на дива животинка наречена азиатска палмова сиветка. Цената е от 100 до  600 долара за  по-малко от половин кг.


25 милиона малки производители по света разчитат на прехраната си от кафе днес, а през 1932 година по време на Голямата  депресия кафето прави възможно участието на бразилските спортисти в Олимпиадата. По това време се провеждат 10-тите  Олимпийски  игри в Лос Анджелис.

Бразилия  е в тежко икономическо  положение и правителството  търси вариант  да изпрати спортистите  на  Олимпиадата. Решават да ги натоварят  на кораб превозващ 25 тона кафе. По пътя за игрите  продават кафето. Така кафето, славата на Бразилия,  сбъдва мечтите на бразилските спортисти и осигурява участието им в Олимпиадата.

За българина Марин Чунов, който живее от 15 години в САЩ,  кафето се превръща в  сбъдната американска мечта. В Америка той успешно вече произвежда и продава своя марка кафе, а наскоро прибави  и колекция от различни ядки.

Марин Чунов

Откъде дойде това любопитство към кафето?

"Един ден брат ми ми се обади и ми каза: Може  ли да провериш тук една машина как работи , за  кафе, защото аз не знам как да проверя. Искаше да инсталира машина за правене на кафе и аз му казах - добре, дай ми малко време да проуча как са нещата, защото нищо не разбирах. Абсолютно знаех само, че кафето е черно и започнах да правя проучвания. Колкото повече прочитах, толкова повече ме заинтригуваше."

И реши да направиш своя лаборатория  която да изпиташ това, което вече беше научил?

"За което бях похарчил толкова много пари. Сглобих  лабораторията, но се оказа, че това , че съм научил неща, не означава, че съм професионалист. Затова записах едно училище за кафе. Те са много малко в Америка .Те са 2 или 3. Трябваше да ходя до Вирджиния да уча там. Процеса  до края ми отне три години, за да го завърша. Не беше толкова лесно да се завърши, защото все пак аз не знаех чак толкова добре английски.

И се оказва, че не е за всеки, защото много от хората се отказват още в самото начало. Кафето има кофеин и този кофеин действа на хората по много различен начин. На едни действа добре, на други не им действа добре на нервната система".
Но казват, че кафето удължава живота, че може да ни спаси от депресия, в голяма степен от Алцхаймер?
"При нормална консумация. Аз не препоръчвам на никой да превишава консумацията на кафе", разказа за "Закуска на тревата" Марин Чунов.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05