Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Питър Муур изследва живота и делото на Свети Йоан Златоуст

Богословът Гроздан Стоевски има гост, свой колега от Австралия, д-р Питър Муур - посветил последните 15 години в изследване делото и творчеството на Свети Йоан Златоуст. Във вторник г-н Муур изнесе лекция в Богословския факултет на СУ. Поканих ги в студиото. Добре дошли!

Г-н Стоевски, защо един австралиец трябва да ни говори за Свети Йоан Златоуст?

Свети Йоан Златоуст е голям, велик отец на църквата от края на четвърти и началото на пети век, който е почитан и в православната, и в католическата и в протестантската традиция. В световната богословска общност има един кръг богослови, които изследват неговото творчество и служение. Д-р Питър Муур е един от тези богослови, който има принос към богословската наука.

Г-н Муур, как се появи Вашият интерес към Свети Йоан Златоуст?

В моята подготовка като свещенослужител съм изучавал история на църквата. Имах възможност да прочета много от омилиите на Свети Йоан Златоуст, преведени на английски. Когато трябваше да избера тема за докторската си дисертация, избрах да изследвам пастирското служение на Свети Йоан Златоуст.

Какви бисери открихте в това служение?

Основният ми интерес е към пастирският му подход и начинът, по който използва проповедта. В своята творба "Шест слова за свещенството", Свети Йоан Златоуст поучава, че проповедта и разкриването на духовните истини на Свещеното писание е Божият метод за очистване на църквата. Когато той прави това, той използва всички дарби и умения, които е придобил в класическата риторика. Свети Йоан Златоуст преподава не само какво казва Свещеното писание, но защо го казва. Когато проповядва седмица след седмица, той иска неговите слушатели да чуят не само какво Бог им казва, но каква е Неговата цел за тях. Той иска да докосне сърцата на своите слушатели. Той вълнува хората, които го слушат, но разкрива и своите чувства. Когато чета омилиите на Свети Йоан Златоуст, виждам един пастир, който осъществява връзката със своята аудитория на ниво сърце. Той много положително използва емоциите, за да насърчи хората да обичат Господ Иисус Христос, да обичат Бога. За него било много важно в църквата, където служи, да цари взаимна любов и братолюбие. В една от своите проповеди, той използвал илюстрацията на римската фаланга, в римската армия. Във фаланга, римските войници са построени по такъв начин, че всеки един защитава другия. Свети Йоан Златоуст използва тази метафора за любовта между хората в църквата, тя е този щит, който ги пази от вражеските атаки. Когато преподавам и обучавам свещенослужители в Австралия, аз ги уча как да използват емоциите, своите емоции и тези на слушателите си, за да преподадат Библейската истина. Много важно е да се преподават добрите идеи на Свети Йоан Златоуст, но още повече неговото сърдечно емоционално отношение.

Бихте ли споделил някои негови идеи?!

Свети Йоан Златоуст много проповядва по темата за семейството и насърчава членовете на семейството да проявяват любов един към друг. Той насърчава слушателите си към грижа за бедните, към християнско милосърдие за отхвърлените от обществото и мигрантите. Свети Йоан полагал усилия да преодолее езиковата бариера от неговия роден гръцки, за да общува с хора, които не го владеят. Това е особено приложимо за нас, в Австралия, ние сме нация от емигранти.

Ние също имаме много бежанци в България, в Европа.

Свети Йоан Златоуст насърчава щедрото, милосърдно отношение към външните. Четиридесет процента от гражданите на Австралия са родени извън държавата или поне техните родители са родени извън Австралия. Примерът на Свети Йоан Златоуст е чудесно вдъхновение за свещенослужителите. Това е трудно, защото е много по-лесно човек да общува и да проповядва на сънародниците си. Насърчавам бъдещите свещенослужители, на които преподавам да мислят не само за своите сънародници, но и за тези, които са от други нации и народност.


Какво е Вашето послание, посланието на Вашата лекция в Богословския факултет?

Първият ми извод, като послание е да бъдат упорити, да постоянстват да поучават, да проповядват Свещеното писание всяка седмица и да се стараят да докоснат сърцата на хората. Знам, че не е лесно, защото за мен самия не е лесно, но Свети Йоан Златоуст поставя акцент върху силата на Библията. Второто послание на моята лекция е да се стараем да

свържем своята проповед със сърдечните потребности на хората. Ние трябва да сме загрижени за ежедневните емоционални и духовни потребности на слушателите си. Свети Йоан Златоуст успял да го направи в Антиохия и като архиепископ на Константинопол. Хората го обичали, защото знаели, че той ги обича. Всички преживяли мъченическата му смърт много трагично, защото го обичали. Защото знаели, че той ги обича.

Какви са Вашите пожелания за слушателите на рубриката "Духовен поглед" и предаването "Рано в неделя"?

Бих искал да ги насърча с посланието на Свети Йоан Златоуст - "Бог ни обича в името на Господ Иисус Христос.“ В трудния живот на този свят може да имаме тази увереност и да имаме радост. Както самият Свети Йоан Златоуст е понесъл своите трудности и страдания с мир, дори с радост, ние можем да живеем така, като се доверяваме на същата Божия любов.

Да се помолим: „Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40