Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс: Законите за правата на човека се превърнаха в риск за националната сигурност

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Законите за правата на човека, включително Европейския съд, се превърнаха в сериозен риск за националната сигурност и осуетяват усилията за спиране на терористите", предупреждава бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за "Дейли телеграф". 

Говорейки за първи път, откакто се оттегли от поста си, Уолъс атакува "безумието" на законодателството, което, според него, защитава заподозрените в тероризъм, заговорничещи срещу Великобритания от чужбина, като предотвратява залавянето им. Той казва за вестника, че поради международни договори като Европейската конвенция за правата на човека, министрите на отбраната са били принудени да избират между убийството на конкретни лица обикновено с дрон или оставянето им да продължат да кроят заговори. 

Уолъс допълва: "Когато имаме заплаха за Обединеното кралство, тази лудост да не можем да преведем хора през границите или да арестуваме хора в страни, чиито полицейски сили са неприемливи, означава, че по-често сме принудени да предприемем смъртоносни действия, отколкото всъщност обиск и задържане". 

Бившият министър на отбраната посочва, че докато съгласно международното право Великобритания може да предприеме действия срещу непосредствена заплаха в чужда държава, то мисии, които биха могли да доведат до предаване на заподозрян – което означава извънсъдебно прехвърляне на заподозрян от една нация в друга – са блокирани . Уолъс уточнява, че всичко това прави Обединеното кралство неспособно да проведе нападение като извършеното от Съединените щати срещу комплекса на Осама бин Ладен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бен Уолъс

Бен Уолъс: Русия бавно губи войната в Украйна

Русия бавно губи войната в Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред украинци, обучавани във Великобритания. При посещение на военен лагер в графство Кент, където украински войници се обучават за бойни действия в конфликта, Бен..

публикувано на 10.11.22 в 03:45
Бен Уолъс

Сунак: Световните лидери обсъждат кой да оглави НАТО, Бен Уолъс е много уважаван

Британският премиер Риши Сунак заяви, че министърът на отбраната Бен Уолъс е "много уважаван", отговаряйки на въпрос за кандидатурата му за следващ генерален секретар на НАТО, допълвайки че Великобритания винаги е била с голям принос за трансатлантическия..

публикувано на 05.06.23 в 18:14
Риши Сунак - премиер на Великобритания

Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че..

публикувано на 13.07.23 в 08:13
Бен Уолъс

Бен Уолъс е създал дипломатически скандал със САЩ, докато е бил министър на отбраната

В ексклузивен материал "Сънди таймс" пише, че бившият вече британски министър на отбраната Бен Уолъс е обвинен в предизвикване на дипломатически скандал с правителството на Съедините щати, преди да напусне поста си, след като е заплашил да отмени поръчка..

публикувано на 03.09.23 в 02:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на Съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на..

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Президентът Румен Радев се срещна, с представители на Съюза на ректорите, които обявиха начало на протест в университетите заради ниското заплащане - 15 май 2024 г.

Радев: Българската наука и образование - ключът, за да се развиваме като модерна европейска държава

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до редица..

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нова философия, трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с..

публикувано на 15.05.24 в 17:01

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е..

публикувано на 15.05.24 в 16:33
Роберт Фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо е ранен при стрелба по него след среща на правителството, съобщи днес словашката агенция ТАСР, цитирана от "Ройтерс".  ТАСР цитира заместник-председателя на парламента Любош Блаха, който е заявил, че Фицо е..

публикувано на 15.05.24 в 16:22

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година...

публикувано на 15.05.24 в 15:57