Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

''Енергийната сигурност на България е гарантирана''

Красимир Ненов: Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне на мини и електроцентрали

''Те адресират ефектите от енергийния преход и създават възможности за нови икономически дейности''

| Интервю
Красимир Ненов
Снимка: Савина Спасова

Териториалните планове не поемат ангажименти за затваряне нито на мини, нито на електроцентрали.

Това заяви пред БНР Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката.

"Териториалните планове адресират ефектите от енергийния преход и създават възможности за нови икономически дейности и качествена алтернативна заетост", обясни той и подчерта, че след срещата на министъра на енергетиката Румен Радев с ръководствата на "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" и синдикалните организации в двете предприятия добрата новина е, че енергийната сигурност на България е гарантирана:

"Предприети са всички мерки и от двете дружества да работят безопасно и надеждно и през предстоящия есенно-зимен период".

"В Териториалните планове е предвидено да се откриват нови работни места в индустрии, свързани с устойчиви енергийни решения, за социална подкрепа и за разнообразяване на местната икономика. Конкретни проекти в Териториалните планове не са предвидени, тъй като те са етап - планиране, а следващият етап - програмиране, който включва подготовка за насоки за провеждане на конкурси, обществени обсъждания на тези насоки, организация на публични и прозрачни процедури за избор и одобряване на проектите, предстоят и ще бъдат организирани едва след одобрение на Териториалните планове. Отговорната институция за управление на тези средства е МРРБ", обясни още Красимир Ненов. 

По думите му българската електроенергийна система разчита на мощностите на тези мини и електроцентрали:

"Говорим не само за комплекса "Марица изток", но и за регионите на Перник и Кюстендил. Очакванията са за хоризонт на работа на тези мини и електроцентрали до 2038 г., съгласно препоръката във вид на Пътната карта, приета от правителството и представена в Народното събрание". 

Зам.-министър Ненов посочи, че има натрупан през годините дефицит на доверие между управляващи и миньори и енергетици, но подчерта, че най-важното е, че има диалог.

"Трябва много по-активно и откровено да се комуникира, за да се навакса този дефицит. Във времето са изпращани много противоречиви сигнали, които са били в посока "светло бъдеще", а действителността хората я виждат", подчерта той.

Красимир Ненов изтъкна, че себестойността на електроенергията, произведена от въглища, расте заради увеличение на цените на въглеродните квоти, но същевременно електроцентралите работят надеждно и ефективно и имат характеристики, които са полезни и ценни за стабилната работа на енергийната система.

"В отсъствието на мощности с подобни характеристики има риск за надеждната работа на електроенергийната система. Затова е важно да останат достатъчно дълго на работа въглищните централи, дори с по-малка степен на използваемост, в определен минимален състав, докато бъдат заместени от други мощности с подобни характеристики, за да може системата да работи надеждно".

Ядрената енергетика има ключова роля за страната и за в бъдеще, изтъкна заместник-министърът на енергетиката:

"Правителството работи в такава посока - да развие на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, които да бъдат изградени и към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с нетна мощност поне 1 GW (Гигават) и няколко години по-късно още 1 GW. Площадката в "Белене" остава ядрена площадка, независимо дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна. България може да планира нови ядрени мощности в бъдещ момент. Но приоритет е развитие на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Интервюто на Диана Янкулова с Красимир Ненов в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: Лъжа е, че уволнението на директора на "Пирогов" е консултирано с мен

Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е „консултирано“ с мен. Това написа във "Фейсбук" д-р Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. От "Пирогов" канят министър Хинков да се срещне с работещите в спешната..

публикувано на 06.12.23 в 22:50

Нови образци за задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния акт, които са в сила от 29 септември т.г. На интернет..

публикувано на 06.12.23 в 22:32

Подготвя се стачка в "Автомобилна администрация"

Работещите в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще стачкуват, съобщи Александър Иванов от синдикалната организация в агенцията: "Няма да обявим от кога, ще има коледни подаръци за всички. Проблемът е, че не могат да обяват, че ще изравнят заплатите, тъй като нямат бюджет. Условията на труд, нови автомобили, дрехи, но доколкото имам..

публикувано на 06.12.23 в 22:25
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо и президентката Зузана Чапутова

Спорове в Словакия за закриването на специализираната прокуратура

Новото правителство на Словакия на премиера Роберт Фицо одобри изменение в Наказателния кодекс на страната, с което се закрива специализираната прокуратура, занимаваща се с най-тежките престъпления и корупцията. Президентката Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се противопоставиха на решението, което според тях противоречи на..

публикувано на 06.12.23 в 22:17
Министърът на културата Кръстю Кръстев

Министърът на културата е разговарял с протестиращи

Министърът на културата Кръстю Кръстев е разговарял с представители на творческите съюзи, на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ, както и на културни институти за промените във финансирането в сферата и увеличението на заплатите в сектора. Това съобщиха от ресорното министерство, след като днес в цялата страна творци протестираха заради бюджета за култура и..

публикувано на 06.12.23 в 22:06
Борис Джонсън - Лондон, 6 декември 2023

Борис Джонсън призна, че е подценил Covid

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че е трябвало да „разкрие“ сериозността на Covid по-рано, признавайки, че е имало възможност да се предприемат по-ранни действия срещу вируса.  Давайки показания за воденото разследване за Covid в продължение на повече от пет часа, Джонсън каза, че е подценил „мащаба и темпото на предизвикателството“. Той..

публикувано на 06.12.23 в 21:31
Пастор Емил Неделчев (вляво) и д-р Васил Славов, директор на МБАЛ - Силистра

Силистренската болница получи дарение за над 3000 евро

Второ дарение връчи днес фондация „Проекта Сион България“ в партньорство с организация от Нидерландия на силистренската болница. Дарението съдържа медицински материали и консумативи на стойност над 3000 евро. Дарението включва спринцовки, игли, маски, постелъчни и санитарни материали - неща, които са абсолютно практични в ежедневната работа,..

публикувано на 06.12.23 в 20:49