Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброслав Димитров: Не ИИ ще заеме нашите работни места, а хора, които го използват

Ще доведе ли използването на изкуствен интелект до намаляване на работните места и заплати в IT сектора?

Проф. Антон Герунов: Няма да виждаме увеличение на заплатите от 20-30% годишно, каквото наблюдавахме през последните години

Снимка: Pixabay
Работата на хората, които използват изкуствения интелект, се променя. Но най- неадаптивни ще останат тези, които няма да знаят как да го ползват. Това казват специалисти в областта на изкуствения интелект. И припомнят – хората, бизнесите, държавите, дори и управлението се променя заради ускоряването на процесите, подпомагани от изкуствения интелект.

"Заради изкуствения интелект стартовата заплата в ИТ сектора няма да е 3 000 лева оттук нататък за най- новите попълнения“. В това е сигурен професор Антон Герунов. Той е преподава в Стопанския факултет на СУ, има опит в държавната администрация и има и фирма, която се занимава с дигитална трансформация. 

Статистиката към днешна дата показва - 40 процента за година спадат предложенията за работа в IT сектора. Това са данните на „ДжобТайгър". В мрежата LinkedIn се увеличава търсенето на хора, които притежават умения и професионална квалификация за работа с изкуствен интелект. Особено във Великобритания, Германия и Франция.  

Засилва се и търсенето на специалисти по изкуствен интелект у нас. Антон Герунов сега се занимава с изследване на влиянието на изкуствения интелект върху дигиталната икономика. И по –специално в ИТ сектора и изводите от това изследване той обобщава така:

„Изследваме едни и същи задачи, извършени от програмисти с ИИ и без такъв. Виждаме подобрение при изпълнението с между 30 и 50% в полза на ИИ“.

Не сме уволнили програмисти след навлизането на ИИ, но той ни позволи да поемем повече поръчки, обясни проф. Герунов. 

В момента има цикличен спад на търсенето на специалисти в САЩ и в Европа, обясни още той.

"Пълноценното въвеждане на технологията е от 4-5 месеца. Всички експериментираме. Ние виждаме подобрение на ефективността между 20 и 30%".

Данни от края на октомври на специализирания сайт за IT специалисти DEV.BG посочва, че заплатите започват от 800 лева за младши специалисти. Старши специалистите може да вземат и до 20 хил. лева. Това не е необичайно, казва Антон Герунов. Но ще има и промени. 

"Но бих казал, че  няма да виждаме увеличение на заплатите от 20-30 % годишно, каквото наблюдавахме през последните години. 

Ще се увеличи разделението и ще има две големи групи програмисти – много опитни хора, които използват ИИ и решават сложни задачи. Те ще бъдат много добре платени. Другата категория ще са по-неопитните, които не познават фундаментите. Техните заплати вероятно ще намаляват"

Проф. Герунов съветва начинаещите специалисти да се фокусират върху фундаментите. 

"ИИ на този етап не може да решава големи проблеми. Ние трябва да му ги разбием и той да генерира кода". 

Вторият му съвет е  да не се фокусират толкова върху езика, на който ще пишат. 

"Фокусирайте се върху решаване на бизнес проблеми с IT системи".

Тези съвети обаче важат и за всички нас - неспециалистите по ИТ темите. Предупреждението в един по - широк контекст поставя Доброслав Димитров от Браншова асоциация на разработващите софтуер компании. „Изкуственият интелект е като автомобила!“, казва Димитров. Автомобилът е така е автоматизирал, нещо, което векове се е правило с коне и каруци, че цялата цивилизация е прекроила архитектурата си, градовете, начина си на живот, съобразено с използването му. Това ще се случи и със знаещите как да използват изкуствения интелект. Формира се технологичен елит, предупреждава Доброслав Димитров. 

"Не ИИ ще заеме нашите работни места, а хора, които го използват. Топ експертите стават недостижими. Средните експерти стават ненужни. Има заплаха немалка част от нас да станат ненужни". 

Изкуственият интелект води и до промяна на организационното ниво на компаниите, допълва Доброслав Димитров. Които ще са безгранични и ще доведат до това да няма втори в даден сектор. „Никой не ползва втория.“, казва той и дава пример, че най-търсената дума в търсачката на „Майкрософт –БИНГ“ - е всъщност „Гугъл“. Второто и третото място също де заемат от „Гугъл“. Антон Герунов, чиято компания предлага консултантски услуги в областта на IT сектора, казва, че сега в повечето сектори, които са назад в дигиталната трансформация, голямото нещо е интегрирането на чат-ботове. 

Обаче Антон Герунов предсказва нещо по- интересно. Заради подобряването на възможностите на програмирането с изкуствен интелект, така наречената дигитализация на публичния сектор може да стане по- бързо.

"Ще могат да се интегрират решения, които ще предлагат функционалност. Класически пример е автоматичното разпознаване на хартиени документи". 

Звучи познато нали? Дебатите покрай електронните рецепти за диабетиците, дебатите за електронните извинителни бележки. Че дори и дебатът за машинното гласуване. Антон Герунов е оптимист, че престоят в тази джей крива може да е месеци. Оптимизмът му, от опита който има по работата си за електронното управление, идва от това, че има „групи хора“, които искат промяната. 

"Институциите не са монолитни. Общо-взето в институциите има групи хора с различни мнения. Според мен има хора, които са сравнително добре технически подготвени и имат ентусиазъм".

А обратно при бизнеса, Антон Герунов казва, че изкуственият интелект помага да се премахнат някои пречки пред появяването на продукт на пазара, например. 

"Има работни места, които ще бъдат по-малко засегнати от навлизането на ИИ, като тези, изискващи креативно мислене, взимане на решения под напрежевие, решаване на сложни проблеми", казва професор Антон Герунов, професор в Стопанския факултет на СУ.

А Доброслав Димитров от Браншова асоциация на разработващите софтуер компании предупреждава, че изкуственият интелект дава предимство не на демокрацията. Заради централизирания си подход –по-голямата изчислителна мощ дава по-голямо предимство. Затова е препоръката на Димитров е хората да актуализират знанията си постоянно и да има добри регулации. Защото технологичността е част от всяка професия.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната програма за редките болести е безнадеждно остаряла

Между 6 и 7 000 са редките заболявания, описани до момента. Откакто разполагаме с новите генетични анализи, годишно се описват около 250 нови генетични болести . Това каза в интервю за БНР проф. Даниела Авджиева-Тзавелла,  ръководител на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания към Специализираната болница за активно лечение по..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

Ново гражданско движение ще се бори срещу Зелената сделка и разрастването на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30