Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Пламен Чернев: Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг

Живот на генератори - селата в Сухиндолско остават без ток

Жителите им нямат и вода, защото се ползват помпени станции. Не работят клетките на мобилните оператори

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: Светла Бондова

Частично бедствено положение заради неколкодневна липса на ток е обявено и в най-малката община на Велико Търново – Сухиндол.

Кметските наместници купуват и носят вода и храна на хората по селата. На генератори е домът за болни с деменция в село Горско Косово. Не работят клетките на мобилните оператори и хората нямат връзка с близките си.

В община Сухиндол от вчера частично ток има само в някои части на общинския център. Останалите пет населени места са без електрозахранване четвърти ден. Тежка е ситуацията в дома за болни с деменция в село Горско Косово. Персоналът, който се грижи денонощно за 23-мата пациенти, се придвижва с общински автомобили, защото до селото общественият транспорт не пътува. С генератори се осигуряват отоплението и осветлението в социалния дом, разказва кметът на община Сухиндол Пламен Чернев:

"С генератори подаваме електричество, за да може да поддържаме отоплителната инсталация. Готви се в социалния патронаж и храната се кара там с автомобили. Въпросът е да отворим пътя към Севлиево, защото е затворен по направлението Коевци-Крамолин. Чакаме роторен снегорин. Падналите дървета са премахнати. Мобилните оператори обаче не работят. Клетките, които са издържали 24-48 часа, вече не работят и нямаме връзка с хората. Близките звънят на нас. Ситуацията е доста сложна, надяваме се да няма снеговалежи или други навявания". 

Пет са селата в община Сухиндол – Коевци, Бяла река, Горско Калугерово, Красно Градище и Горско Косово. И в петте няма ток. Проблемът е с аварирали далекопроводи.  

"Закарали сме генератори, за да може хората да си заредят мобилните телефони поне, за да има после връзка с близките, ако има клетки. Оправили се токът, ще се нормализира всичко. Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг. Дори да докарат ток до селата, трябва вътре да се оправи електропреносната мрежа, което е много дълъг процес, трябват доста аварийни екипи да работят на място". 

Петте сухиндолски села са отдалечени едно от друго и са на различна височина. Кметските наместници помагат на хората с доставката на храна и лекарства. Но няма ли ток, няма и вода.  

"Помагаме на хората, с всичко, което е необходимо. Няма бедстващи хора, няма без храна и без вода. Селата, където няма ток, няма и вода, защото ние сме на сондажи и на помпени станции. Тези хора са и без вода – Красно Градище, Бяла река, Горско Калугерово, Коевци. В Горско Косово поне имат вода, частично се подава вода от генератора на централата". 

Става въпрос за електроцентралата на НЕК на язовир "Александър Стамболийски" в Горско Косово. 

Частичното бедствено положение в община Сухиндол ще остане докато не бъде възстановено електрозахранването за населите места.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00