Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Попов: Състоянието на околната среда в България се подобрява, макар и с бавни темпове

| Репортаж
Юлиян Попов
Снимка: Ани Петрова

Изпълнителната агенция по околна среда представи "Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2021 г.". Той има за цел да информира обществеността и държавните институции за състоянието и рисковете за околната среда.

Анализът обхваща основни екологични направления като качество на атмосферния въздух, изменение на климата, управление на водните ресурси, биологично разнообразие, отпадъци

"Докладът, който ние представяме тук, не се фокусира върху тази или миналата година. Това е доклад, който подготвяме всяка година за Европейската агенция по околна среда. Той обхваща всички сфери", съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. 

И допълни: 

"Общото заключение може да бъде, че състоянието на околната среда се подобрява. Състоянието на въздуха се подобрява, на водите, на почвите. Това обаче не ни успокоява, защото не става достатъчно бързо. Трябва да се фокусираме върху по-задълбочени промени, които са насочени не просто към изпълнение на европейските изисквания, а към подобряване на средата значително над тях". 

Министър Попов даде и няколко конкретни примера за компонентите на околната среда, които трябва и могат да се подобрят:  

"Ние спечелихме делото срещу ЕК за състоянието на въздуха, но продължаваме да бъдем около границата. Можем да подобрим значително качеството му. Няма регулация за миризмите на европейско равнище, но ние имаме проблем с тях и трябва да ги премахнемПо отношение на водите общо взето сме в нормите, но състоянието на българските реки трябва значително да се подобри. Във всяка градска река аз искам да видя риби. Това са изисквания на хората, които искат по-качествен живот". 


Росалина Инджиева, директор на Изпълнителната агенция по околна среда, също отбеляза някои тенденции, които се наблюдават през 2021-ва година.

25 пункта не се превишени нормите".

Основен източник на замърсяване с фини прахови частици е битовото горене и транспорта, но тенденцията за 2021 и 2022 е към намаляване на замърсяването с ФПЧ.

"Друга тенденция е намаляването на общите емисии на парникови газове в атмосферата". 

По отношение на отпадъците - количеството на образуваните отпадъци през 2021 г., намалява с около 25% спрямо 2010-а. Запазва се тенденцията към увеличаване на рециклирането на битови отпадъци, посочи Росалина Инджиева.  

Значително се повишава използването на биогорива в транспорта. 

"България върви в една правилна посока по изпълнение на глобалните климатични политики". 

Росалина Инджиева не даде конкретни препоръки, но заяви, че Агенцията постоянно увеличава технологичния и административен капацитет, както и обхвата на акредитация с цел предоставяне на достатъчно качествени данни. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще участва заместник-министър Лазар Лазаров. По време на форума ще бъдат представени редът и условията..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното население. Това предаде Ройтерс, като позова на съобщение на Белия дом. Съливан е подчертал нуждата..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за..

публикувано на 20.05.24 в 07:32

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задъ;жителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:26