Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Дроздстой Стоянов: В ПВУ са предвидени 27 млн. лв. за ремонти на психиатрии

| Интервю
Акад. Дроздстой Стоянов
Снимка: БГНЕС

С материалната база в психиатричната помощ можем да се справим. От Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) има средства за усвояване. Предвидени са средства в в размер на 27 млн. лв. с ДДС, които са недостатъчни да материалната база у нас.

Това съобщи пред БНР акад. Дроздстой Стоянов, член на Експертния съвет по психиатрия към МЗ. В понеделник от името на Националния съвет двамата зам.-председатели – д-р Стоянов и д-р Георги Йончев внесли в НС искане за целево финансиране, сподели д-р Стоянов.

Той обясни, че вече имаме Национална стратегия за психично здраве, но "както вече казах, изпълнението на тази стратегия среща противодействие, както от вътрешни така и от външни фактори".

КП по психиатрия целят повече ред и качествено лечение

"Най-общо трябва да потърсим обединяващ знаменател. Съществува един добър програмен документ, съществува и орган, който да го приведе в изпълнението и достатъчно добри специалисти, които да навигират дейностите по изпълнението. Но оттам нататък влизаме в режим на противопоставяне, както на лични интереси така и на различни групировки, вътре в психично-здравната помощ или извън нея", каза акад. Дроздстой Стоянов.

В предаването "12+3" той призна, че има констатирани пропуски в психиатричната ни помощ, а факторите, които оказват влияние за забавянето на прилагане на родната Стратегия могат са се обобщят като "вътрешни и външни".

"Вътрешните са свързани с взаимоотношения в общността на професионалистите, които се занимават с психично здраве, както медици и така и немедици. Външните са свързани с тези, в иначе тази доста хетерогенна общност, и останалите играчи в полето на здравеопазването и социалните услуги", каза акад. Стоянов.

И разказа кога започват опитите да се подобри психиатричната помощ у нас: През 2018 година е разгледан доклад в НС, възложен от МЗ, доклад на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), в който имаше не само забележки, но и много препоръки. В частност една от тези препоръки бе създаването на Национална стратегия за психично здраве, която беше изготвена от работна група под ръководството на сегашния здравен министър Христо Хинков през 2019 г.

Академик Дроздстой Стоянов сподели, че първите проблеми, които забавили  изпълнението на препоръките на ЕПА започват още с изграждането и приемането на стратегията.

"Различните гилдии не бяха съгласни, че назначено от МЗ експертно тяло – работната група, е под ръководството на Христо Хинков и мое участие, че пишем стратегия, а не са те", сподели психиатърът. Той обясни, че психиатри са били поканени да направят това през 2018 г., но след като не реагирали е потърсена ЕПА.

"Това, че пациентите са били жертви на насилие е само един проблем. За мен по-големият проблем е, при болници разположени към населените места, с достъпа до адекватни медицински грижи оказване, например, на спешна хирургична помощ или консултации и лечение в болнично лечение – инфаркти, инсулти. Този вид услуги се осъществяват или чрез разбрицани стари линейки, собственост на тези болници или чрез Спешна помощ. Това води до голяма забавяне, 3 часа, и може да бъде критично. Вторият проблем е интегрирането на пациентите", коментира акад. Дроздстой Стоянов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за нас е не само празник. Той е памет, той е благодарност, той е признание". В празничния ден..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север. БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София -..

публикувано на 11.05.24 в 15:18