Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос при дебатите в Камарата на общините за призивите за примирие в Газа

Израелска бомбардировка над Газа, 11 февруари 2024 г.
Снимка: БТА

Във Великобритания дебатите в Камарата на общините относно призивите за прекратяване на огъня в Газа прераснаха в пълен хаос, след като председателят на долната камара беше обвинен, че е позволил "да бъде повлиян" от лейбъристите.

Сър Линдзи Хойл предизвика гнева на Шотландската национална партия и на управляващите консерватори, когато наруши установената практика, за да позволи гласуване на лейбъристкото предложение за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня". Председателят на Камарата на общините каза, че е искал да бъде сигурен, че всички депутати могат да изразят мнението си, но шотландските националисти отвърнаха, че са били "третирани с пълно презрение и неуважение". Така в крайна сметка не се стигна до официално гласуване на предложението на Шотландската национална партия, което преди това бе обявено като основна точка, а вместо това само с викове "Да" и без гласуване бе одобрено предложението на лейбъристите, когато консерваторите и шотландските националисти напуснаха залата в знак на протест. 

Линдзи Хойл се извини по-късно за случилото се в парламента, но се чуха викове за неговата оставка. 

По-късно стана ясно, че 33 депутати от Консервативната партия и Шотландската национална партия са подписали писма за вот на недоверие в председателя. Имаше много остри реплики и "размяна на любезности". Лейбъристите и Линдзи Хойл бяха обвинени в "заговор" да се гласува тяхното предложение. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър пък обвини консерваторите и шотландските националисти, че "избират политическите игри пред вземането на сериозни решения". На практика Киър Стармър избягна бунт сред неговите депутати, защото много от тях бяха казали, че ще подкрепят предложението на шотландските националистите, ако лейбъристите не предложат тяхно алтернативно, макар и много сходно, предложение за Газа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дискусия с участието на израелския президент Ицхак Херцог в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

Конфликтът в Газа е във фокуса на последния ден от Мюнхенската конференция по сигурността

В последния ден от 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността днес войната в Ивицата Газа заема централно място, предаде ДПА. Сутринта палестинският премиер Мохамад Щайе ще участва в панелна дискусия за бъдещето на израелско-палестинските..

публикувано на 18.02.24 в 08:38

Спад на БВП на Израел с близо 20% заради войната в Газа

Брутният вътрешен продукт на Израел се срина с близо 20% през четвъртото тримесечие на 2023 г., показват официални данни. Свиването беше значително по-голямо от очакваното, тъй като анализаторите прогнозираха спад от около 10 на сто. Този спад..

публикувано на 20.02.24 в 16:54

САЩ предлагат резолюция на ООН за временно примирие в Газа

Съединените щати наложиха вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, където броят на жертвите вече надхвърли 29 хиляди. Американският представител в Съвета обясни по-рано, че проектът,..

публикувано на 20.02.24 в 18:19

Тежки боеве разтърсиха обсадената Газа

Тежки боеве разтърсиха днес обсадената Газа, а агенциите за международна помощ предупредиха за наближаващ глад, ден след като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, беше блокирана от ветото на САЩ...

публикувано на 21.02.24 в 18:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

Задържан е мъж за заплахи към сръбския президент

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи днес, че в Сърбия е задържан мъж заради заплахи, отправени към сръбския президент Александър Вучич, информират сръбските медии. Поради заплаха, засягаща сигурността на..

публикувано на 16.05.24 в 11:03
Иван Таков

Общинарите от БСП в София искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Общинските съветници от БСП в София поискаха отстраняването на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов, както и призоваха за връщане на старата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". По думите на Иван Таков,..

публикувано на 16.05.24 в 11:02

Богата програма за 24 май в Монтана

В Монтана ще има празнично шествие на деца и ученици за 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад "Жеравица" ще има концерт. Шествието..

публикувано на 16.05.24 в 10:42

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 1200 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри..

публикувано на 16.05.24 в 10:28
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация. От синдиката на младшите лекари..

публикувано на 16.05.24 в 10:23
Владимир Тодоров

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна..

публикувано на 16.05.24 в 10:19
Народен театър „Иван Вазов“

В Народния театър връчват наградите за кино "Васил Гендов"

Наградите за кино "Васил Гендов“ ще бъдат връчени тази вечер от Съюза на българските филмови дейци на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 20 игрални, документални и анимационни филми се борят за призове в различните категории...

публикувано на 16.05.24 в 10:18