Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: "Зелено движение" няма да подкрепи никакво правителство с мандат на ГЕРБ

"Изборите не са плашило, а решение на един проблем."

| Интервю
Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Тримата депутати на „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“ няма да гласуват за каквото и да е правителство, дори и одобрено от ПП-ДБ, с мандат на ГЕРБ. Това е решението на Националния съвет на партията, заяви съпредседателят Тома Белев в интервю пред БНР.

„Политиката на Зелено движение има една единствена цел подобряване на качеството на живота на гражданите. Не трябва да забравяме,  когато говорим за изпълнителна и законодателна власт, че не съществуват сами за себе си. Министри и депутати съществуват, за да подобрят качеството на живота на българите. В този смисъл Всяко правителство и НС трябва да има цели да подобри живота на българите“, аргументира решението на политическата си сила бившият съветник на СОС и директор на ПП „Витоша“.

И допълни: 

"Преди 40 дни поставихме нашите условия, за да подкрепим правителство с ясни реформи във всички сектори, да има ясно разписана програма на МС, законодателна програма и да са ясни кои политически сили носят отговорност за министри и зам.-министри. За да не се случи, както в последните 9 месеца, „дръжте си го този министър, не е наш“. Да е ясно, коя политическа сила отговаря за политиката в съответното министерство."

Белев уточни, че „Зелено движение“ вече има 3, а не 4 депутата. Напуснала е Илина Мутафчиева след гласуването за 7 и 8 блок на АЕЦ-а. „Ние сме антиядрена партия“, категоричен е Тома Белев.

Той заяви, че „за нас е важна да има писмена програма, която ясно да казва как ще се подобри животът на гражданите. Не е важно кой ще е министър на отбраната, на околната среда, на енергетика и т. нат.

„Шефът на НЕК в момента кандидатства пред ЕС за помощ за възстановяване на проект от Априлския пленум 1956 г., за изграждане на ВЕЦ при Никопол – Турну Магурели“. Още  преди 40 години е ясно, че ще засегне около 40 населени места, а за нас това е безсмислено разходване на средства и преди 40 години е ясно, че няма да е полезна за България“, сподели Тома Белев.

Ролята на ДПС той коментира: 

"Трябва да се покажат стъпки, ДПС през последните няколко избора нямат дори предизборна програма. Не е въпросът какво казваш, а какво правиш."

„Не трябва да плашим гражданите с избори. Те всеки ден правят избори. Изборите не са плашило, а решение на един проблем. Това са правата на гражданите, ако може да се направи правителство, то трябва  да е ясно това мнозинство какво предлагат на обществото, каква визия има за България. И какво ще се случи след 5, след 10 след 20 години“, сподели мнението си за нови избори екологът.

И обясни, че „не е важно да имаме само външнополитически цели и за националната сигурност“.

„Ако нямаме цели за околната страна и как да се адаптираме с климатичните промени, ние поставяме нашата сигурност под риск, както и живота на всеки наш гражданин. Трябва да имаме цели, свързани със средата, в която живеем. Не е допустимо 5 години ТЕЦ Марица Изток 2 да замърсява повече отколкото е законно. До Европейския съд трябваше да стигнем, за да се каже, че не е допустимо да трови собствените си граждани“, припомни Тома Белев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24