Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е изпратила голяма пратка с хуманитарна помощ за Газа

Газа, 14.04.2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От министерството на външните работи в Атина съобщават за успешна акция по изпращане на хуманитарна помощ в Газа. Пратката включва лекарства и медицински консумативи. По препоръка на гръцкия екип на "Лекари без граница" в пратката са включени над хиляда комплекта за оказване на първа помощ на пострадали.

За сигурност на трансфера Гърция е използвала самолет на Европейския съюз до Египет, откъдето пратката се транспортира до Газа.

В изявление на министерството на външните работи се подчертава, че трябва да се засили хуманитарната помощ към района на военните действия. Всички опозиционни партии подкрепят изцяло правителството за увеличаване размера на хуманитарната помощ, но и за това да се осигури гаранция от дипломатите, че няма да пострадат участниците в хуманитарната акция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Палестинци чакат хуманитарна помощ в град Газа, 26 февруари 2024 г.

В Кипър продължават да пристигат помощи за Газа

Външният министър на Кипър Константинос Комбос каза, че допълнителни количества хуманитарна помощ продължават да пристигат до страната за евентуално прехвърляне с кораб до Газа, предаде БТА. Това се случва въпреки временното спиране на доставките..

публикувано на 12.04.24 в 14:04
Карта на Израел и палестинските територии

САЩ, Великобритания и Франция предупреждават да не се пътува до Иран, Ливан, Израел и Газа

САЩ, Великобритания и Франция издадоха предупреждения към гражданите си да се въздържат от пътуване приз следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии, след като Иран заплаши с ответни мерки след израелски удар по иранското..

публикувано на 12.04.24 в 15:39

ООН се опасява, че няма да събере достатъчно средства за бедстващите украинци заради войната в Газа

Международните донори предупреждават Украйна да се подготви за намаляване на хуманитарната помощ, въпреки че нуждите на страната след две години разрушително руско нашествие са огромни, съобщи Ейми Поуп, генерален директор на Международната организация..

публикувано на 12.04.24 в 20:03
Руслан Трад

Руслан Трад: Беше въпрос на време войната в Газа да ескалира

Беше въпрос на време да има ескалация на войната в Газа, каквато наблюдаваме в момента. Все повече може да се очаква вече видима конфронтация между Израел и Иран . Това заяви пред БНР журналистът Руслан Трад, съосновател на военния журнал "De Re..

публикувано на 13.04.24 в 11:37
Израелски войници в Ивицата Газа.

Мосад: "Хамас" отхвърля предложението за примирие в Газа

Израелската разузнавателна служба Мосад заяви, че палестинското движение "Хамас" е отхвърлило последното предложение за примирие, представено преди седмица в Кайро от посредниците, предадоха информационните агенции. Отхвърлянето на предложението,..

публикувано на 14.04.24 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ..

публикувано на 02.05.24 в 19:32