Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с антимикробната резистентност се превръща във важна цел за ООН и ЕК

Снимка: PIRO4D/Pixabay

Общото събрание на ООН ще проведе днес среща на високо ниво за антимикробната резистентност – проблем, който към 2050 г. може да е причина за смъртта на 10 милиона души годишно.

Темата на срещата е "Инвестиране в настоящето и гарантиране на бъдещето ни заедно: ускоряване на мултисекторните глобални, регионални и национални действия във връзка с антимикробната резистентност". Тя се появява, когато вирусите, бактериите и гъбичките вече не реагират на лечение с лекарства. 

Проблемът няма граници и нито една държава не може да се справи с него сама, подчертават от ООН. Целта на събитието в Ню Йорк е да даде възможност на световните лидери да вземат спешни мерки, за да гарантират, че в бъдеще ще могат да продължат да бъдат лекувани болестите при хората, животните и растенията, а също да бъдат обезпечени продоволствената сигурност, икономическото развитие и защитата на околната среда.



В навечерието на международната среща от Европейската комисия обявиха началото на кампания срещу антимикробната резистентност под надслова "Победи микроба". Тя е насочена особено много към младите хора, родителите и учителите. От Брюксел също така през ноември пускат видеоигра, в която геймърите трябва да спасят човечеството от микробите, а междувременно могат да се запознаят с болестите, лекарствата и основни принципи на биологията и физиологията.

Антимикробната резистентност може да се окаже най-голямата съвременна заплаха в областта на здравето, подчертават от Еврокомисията. Тя може да стане причина за смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г. — повече, отколкото умират в резултат на хронични заболявания като рака, както и да доведе 24 милиона души до крайна бедност, допълват от Брюксел.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Андреа Амон

Антимикробна резистентност и недостиг на медицински специалисти - основни предизвикателства в Европа

Антимикробната резистентност спрямо антибиотици и недостигът на медицински специалисти са двете основни предизвикателства, за които трябва да се работи сериозно в Европа. Това каза в интервю за БНР директорът на Европейския център за профилактика и..

публикувано на 01.12.23 в 10:30

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните..

публикувано на 28.04.24 в 05:23

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от..

публикувано на 28.04.24 в 08:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният..

публикувано на 27.09.24 в 10:20

Над 1 500 000 души в САЩ са без ток заради урагана "Хелън"

Ураганът "Хелън" достигна сушата в северозападна Флорида като буря от категория 4, но отслабна до категория 2. Въпреки това синоптиците предупреждават, че се очакват опасни ветрове и силни дъждове в много райони в югоизточната част на САЩ. Ураганите..

публикувано на 27.09.24 в 10:06

Вносителите на тютюневи изделия, в които има пластмаса плащат нова такса

Вносители на тютюневи изделия, в които има пластмаса, да плащат продуктова такса на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това предвиждат промените на правителството в Наредбата за продуктова такса. Мярката е за..

публикувано на 27.09.24 в 09:57
Снимката е илюстративна, архив

Млад шофьор блъсна дрогиран велосипедист във Враца

Във Враца млад шофьор е блъснал дрогиран велосипедист, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал снощи на възлово кръстовище в най-големия жилищен комплекс в града. 7 пострадали при катастрофа с микробус и кола при Прохода на Републиката..

публикувано на 27.09.24 в 09:57

Радев: България цени партньорството си с Базелския институт за добро управление

България високо цени партньорството си с "Базелския институт за добро управление" за повишаване на ефективността в борбата с корупцията и ще продължи да разчита на неговата експертиза по тази изключително чувствителна за българското общество тема...

публикувано на 27.09.24 в 09:52
Румяна Начева

24 пеещи семейства на конкурса за млади изпълнители „Сребърна Янтра”

Интересни, популярни и много талантливи певци ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново от днес до неделя. 22-ото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен..

публикувано на 27.09.24 в 09:45
Съдебна палата

СГС заседава по делото за смъртта на 15-годишния Филип, близки излизат на протест

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу 37-годишният шофьор, обвинен за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Напрежение на заседанието по делото за..

публикувано на 27.09.24 в 09:38