Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов:

"На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop, отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо образование и работя от 9 години в областта на търговията на различични нива.

А за бариста записах Акадамията във Флоренция, която е най-известната, за една седмица завърших курс за бариста с хора от цял свят. Любовта към кафето и желанието да научим повече е това, което ни обединяваше.

Coffe shop е място, където можеш да си избереш различен сорт Арабика кафе, да си вземеш за вкъщи, като си смелиш тук кафето според машината, на която ще го правиш, може да пиеш тук кафе, сподели за БНР Момчил Искренов.


Той се запалва по идеята за кафето от начинът му на консумация в Италия. Убеден е, че хубаво кафе може да се направи само от хубава съставка и вода.

"Българинът обича кафето си дълго и горчиво, за съжаление...Но тук в България се използва масово един не много качествен вид Робуста кафе...

А ние разпространяваме съвсем различна култура за консумация на кафе, ние не искаме просто да дадем поредната доза кофеин, а даваме преживяване, удоволствие на сетивата, различен прочит на самото кафе като напитка и това е правилният прочит.


Не случайно кафето е най-разпространената напитка  в света.

Кафето е ритуал, кафето е култура, силно вярвам, че ние движим в правилната посока за обогатяване на знанията за кафето като напитка, сподели още Момичил.

А Момчил пие постоянно кафе през деня, а професия бариста за него е едно изключително предизвикателство и преживяване, една артистична професия - ние сме на сцената, а нашите потребители са нашите зрители, защото ние освен, че има разказваме за кафето, им показваме как точно правим тяхната напитка, обобщи той.

Той съветва хората да не си поставят захар и канела в кафето, защото тогава се губи истинският вкус на кафето.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как спасиха езерото Сребърна от пресъхване?

Над 3 милиона кубични метра вода са постъпили в езерото Сребърна при акцията по принудително препомпване от река Дунав. Така бе предотвратено пресъхването на резервата в периода на екстремни горещини през лятото. В момента нивото на водата е около 80 сантиметра. Ако зимата е с повече валежи, екоекспертите очакват стабилизиране на..

публикувано на 13.11.25 в 11:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51