Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си министър на правосъдието на 17 години?

| обновено на 14.08.23 в 09:47
Снимка: БГНЕС

17-годишният Стефан Бакрачев, активен участник в интерактивното образователно събитие "Модел Република България", споделя в ефира на “Нашият ден“ своите впечатления и размисли върху опита си да се представи като министър на правосъдието в “сценарий с множество разногласия“.

В рамките на събитието "Модел Република България" Стефан има възможността да заеме мястото на министър на правосъдието. Това изживяване му предоставя уникална перспектива върху ролята и отговорностите на тази позиция. След като се впусне в ролята на министър на правосъдието, Стефан разгръща пред нас визията си за това какво наистина представлява тази работа.

Той изразява своите амбиции да учи право, защото, както сам твърди, е "влюбен в идеята за справедливост".

Едно от основните предизвикателства, с които се сблъсква министърът на правосъдието, според Стефан, е свързано с балансирането между разногласията в правителството. В контекст на множеството мнения и интереси, съвместната работа за постигане на решения може да бъде изключително трудна.

Въпреки всички предизвикателства, Стефан изразява надежда, че младите поколения могат да бъдат “двигателите на промяната“. Той подчертава, че младите хора, които участват в "Модел Република България",  притежават хуманитарни ценности и желание за действие. Те не приемат пасивността и вярват, че могат да внесат промени в света около тях.

За Стефан събирането с хора, които имат сходни идеали и цели, е невероятно преживяване. В тази образователна среда той открива възможността да споделя мнения и да се научи от опита на другите.

Стефан Бакрачев ни разкрива интересната перспектива на един млад човек, който се ангажира с политическия процес и стремежа си да внесе промяна. Неговата история отразява вярата в справедливостта, съпротивата срещу пасивността и желанието да бъде част от промените в обществото.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40