Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпиадата показва най-хубавата и най-лошата страна на спорта

| обновено на 12.02.18 в 10:30
Снимка: Фейсбук

Пътуваме мислено до Пьончан, където по белите писти състезанията продължават до 25 февруари. Говорим и по темата геополитика, която чертаят в Корея. 

Откриването на олимпиадата бе по азиатски перфектно направено, умерено, точно в размера, за да се хареса, без да дразни, смята спортният журналист от в. "24 часа" Едуард Папазян, който наблюдава състезанията от тук.

Нашата делегация е най-голямата досега за зимна олимпиада, но очакванията ни не са кой знае какви. Колкото и да се пъчим, не сме чисто зимна нация, трудно събираме звезди. Но пък точно така преди 20 години Екатерина Дафовска спечели единствения ни засега златен медал от зимна олимпиада, припомни Папазян. 

България в спорта е страна на парадоксите - ние имаме двукратни световни шампиони по фигурно пързаляне, без да имаме пързалка, имахме бронзови медалисти от световно по волейбол, без да имаме зала и двама полуфиналисти на "Уимбълдън", без да имаме тревни кортове, допълни спортният журналист. 

Тази олимпиада показа какво става, когато политиката се намеси в спорта - и най-хубавата, и най-лошата страна на една олимпиада, коментира Едуард Папазян. Само преди месец светът бе едва ли не на ръба на ядрена война - изстрелваха се ракети, показваха се мускули между двете Кореи и изведнъж, ей така от нищото, едно писмо за участие в олимпиадата и вижте - стискат си ръцете... Това показва, че олимпийският дух не е изгубен. Но пък и показва как една страна може да бъде унижена, изолирана и осакатена - става въпрос за Русия и скандала с допинга, заради които 47 състезатели просто не заминаха, без вина, каза още спортният журналист. 

Южна Корея си живее във военно положение, там от години е ясно, че или ще има обединение, или война. Но пък сега се води диалог между САЩ и Северна Корея, и Южна Корея и това е силата на спорта. Това може да се случи само в името на спорта, смята още Едуард Папазян.

Чуйте цялото интервю на Живка Танчева с Едуард Папазян в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство, посочи Петкова. ДПС-Новото начало е изолиран партньор, смята Яница Петкова. ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при тях е добре да бяха по-малко..

публикувано на 28.10.24 в 08:14

Малкият възход на БСП показва, че вървим напред

Надяваме се да имаме успех, както сочат всички социологически проучвания. БСП е качила с малко, но е качила своя вот , коментира в предаването „След избора“ на Радио Пловдив водачът на листата на БСП в Пловдив град и досегашен депутат Иван Петков - Бебето.  По думите му на този етап не могат да се обсъждат резултатите в Пловдив...

публикувано на 27.10.24 в 21:31

Да има кабинет е въпрос на разум и държавнически компромис

Радомир Чолаков - бивш депутат от ГЕРБ, коментира първите прогнозни резултати от вота с акцент върху броя на мандатите и как тяхното разпределение ще позволи да се парламентарно мнозинство и правителство. Доста добре познавам оперативната политика, знам как се случват нещата отвъртре и ще обърна внимание върху думата компромис, която и Бойко..

публикувано на 27.10.24 в 21:05

ГЕРБ може да направи или дясно, или програмно правителство

Българите отказват да се присъединят към твърдите ядра на партиите и към призивите им за увеличаване на активността. Може да е с процент - два по-висока активността днес, но така или иначе тя влиза в едно плато, точно както и подкрепата за партиите. Коментарът за първите прогнозни резултати от изборите е на политолога Татяна Буруджиева. В същото..

публикувано на 27.10.24 в 20:47
Любомир Стефанов

Не безконтролна власт, а прозрачни преговори на масата!

Грешката не е в нас като избиратели, а в тези, които не разчитат посланието .  Политиците колкото и да изпитват избирателя, той произвежда същото послание.  Това заяви пред Радио Пловдив политологът и преподавател в НБУ  Любомир Стефанов .  Той подчерта: Българските гласоподаватели от три години и половина повтарят на партиите, че на..

публикувано на 27.10.24 в 20:39