Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите трябва да са за всички, не само за част от страдащите

Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали. 

Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Те зададоха въпроса кой има интерес от противопоставянето на хората с увреждания в България и призоваха всички за повече разум, отговорност и съпричастност, когато се обсъждат мерки в тази деликатна сфера.

Повод за позицията ив стана ескалиращото напрежение през последните дни, което доведе до оставки в МТСП, както и до груби нападки към национално представителните организации от страна на протестиращи майки на деца с увреждания.

„Не можем да подкрепим законопроект, който е само за 77 000 от хората с увреждания, какво да кажем на останалите“, попита Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС. Една справедлива и цялостна реформа би трябвало да залага подкрепа за всяка една група от хора с трайни увреждания, вместо да отнема от едни в полза на други, изтъкнаха представители на хората с увреждания.

„Ние представляваме не само хората с над 90%, а всички хора с увреждания, които по официални данни са 648 685. Нека да си дадем сметка като общество какво означава да дадем подкрепа само на 77 хиляди от тях“.

Представителите на хората с увреждания се обявиха и срещу прибързаните оставки в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), които на този етап на интензивни обществени и между институционални дискусии по-скоро ще забавят, отколкото ще подпомогнат вземането на полезни решения. Те изразиха подкрепа за заместник-министър Росица Димитрова, която подаде оставка след негативните реакции по повод пътуването ѝ до Ню Йорк преди дни. За България е чест да бъде председател на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания за периода 2017 - 2018 г., а в лицето на зам.-министър Росица Димитрова досега сме срещали диалогичност и компетентност за промяна в националната политика за хората с увреждания и прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания, заявиха от организациите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56