Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен базар в МГ помага на малкия Живко

Инициативата се открива днес, и ще продължи до 23 декември

| обновено на 10.12.21 в 09:48

Коледен базар в Математическата гимназия - Пловдив организират ученици и преподаватели. Целта да помогнат на 10 годишния Живко Георгиев, който се нуждае от операция в чужбина, заради тежка диагноза - ДЦП и Корпус калозум. 

Неговите брат и сестра учат в 6 и 8 клас на гимназията и са пълни отличници. Семейството наскоро загуби баща им, починал от Ковид-19. Майката Весела Георгиева е личен асистент на малкия ученик. 

За инициативите за Живко – освен базар, ще има и концерт, следващата събота на 18 декември, от 11, 30 часа на сцената пред общината. Организатори са от музикалната школата "Арт войс център", с ръководител Румяна Иванова. На концерта ще се набират средства за операцията на детето, която трябва да се извърши в началото на 2022 г.

Живко се нуждае от операция, за да може да ходи самостоятелно. За него разказахме в "Българската Коледа", от където той получава подкрепа за рехабилитация. Сега, инициативата идва от съучениците на неговите по-големи брат и сестра.

Базарът, който организират те ще бъде в фоайето на МГ, и ще може да се посети от днес до 23 декември. За идеята да се помогне - разказва директорът на ОМГ „Академик Кирил Попов“- Веселина Карапеева. Тя каза, че силно се надява да имат повече подкрепа, защото семейството има нужда от финансови средства за предстоящата операция във Виена. "Ние искаме да наберем необходимите суми бързо, защото те не разполагат с други средства, освен заплатата на майката като личен асистент на Живко", каза Карапеева. Тя благодари на всички дарители, които вече пращат картички, сувенири и парични средства за помощ. 

"Идеята е да достигнем доколкото се може повече хора, много родители се включиха, следващата стъпка е да се свържем с общината, за да помогнат с каквото могат на семейството", казват родителите. Ани Джелепова е родител на дете, което учи в МГ и е сред организаторите на базара в помощ на Живко. Тя смята, че е важно децата да се възпитават в съпричастност. 

"Това е една прекрасна инициатива, която обединява и учи дацата на емпатия. В МГ ще има поставена кутия и всеки, който желае може да дари сума, за определно коледно изделие, което ще получи", каза Джелепова. 

Подкрепа са получили и от НУ "Климент Охридски" в район Южен, които също искат да организират базар за Живко. 

Благотворителна инициатива, която заслужава подкрепа, защото доброто властва не само преди Коледа. Особено когато идеята идва от деца – за дете. 

Банкова сметка: BG10UBBS88881000245399

BIC КОД: UBBSBGSF

Титуляр: Весела Живкова Георгиева

Телефон за връзка: 0888238861



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20