Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картофопроизводителите готвят голям протест в София

Искаме конкретна позиция по: Зелената сделка, вноса от трети страни, включително Украйна и за безумния натиск на търговските вериги върху българските земеделски производители.

Снимка: bgfermer.bg

Ние имаме искания за политики! Политически искания нямаме. Нито ни интересува каква ще е ротацията, нито ни интересува кой ще е следващият министър, ще има ли следващ изобщо, нито ни интересува кай е предишният.

Земеделието трябва да се превърне в национален приоритет!

Ние трябва да си произвеждаме храната, това е истината!

Това заяви пред Радио Пловдив Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

Той обясни, че заедно пет земеделски асоциации продължават борбата.

Това са: Национална асоциация на картофопроизводителите, Обединени земеделски прозиводители, Асоциацията на гъбопроизводителите, Асоциацията на производителите на черупкови плодове и Съюзът наземеделските кооперации в България.

Утре в 11 часа те ще дадат пресконференция. В края на седмицата подготвяме голям протест в София, заяви Джиков и уточни, че пътни блокади ще има през цялата седмица.

Имаме някои общи искания, но не всички. Имаме различни виждания. Така Джиков отговори на въпроса защо не се обединят и не действат заедно с 26-те браншови организации, които от утре възобновяват земеделските протести.

По думите му, разделението ще продължи докато в България няма единно представяне на целия земеделски бранш.

Джиков съобщи, че днес официално тяхната група асоциации са представили в земеделското министерство законопроект за промяна на Закона за земеделските производители. Той предвижда задължително условие за кандидатстване и получаване на субсидии да е доброволното членуване в определена земеделска браншова асоциация. 

Следващата стъпка е Закон за браншовата представителност. Всеки един трябва да е длъжен да избере конкретна асоциация, в която да членува, посочи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

По думите на Джиков само земеделските поризовдители плащат цената на Зелената сделка. 

Взимаме едни пари, а в магазинитие няма нищо. Започва все повече и повече да се увеличава напрежението на българите.

Увеличава се процентът на тези които казват: Чакайте бе, какво става? 800 милиона изсипани миналата година, а по магазините няма българска стока! 

Джиков подчерта, че не са съгласни с тази представителност, която заявява Българската аграрна камара. Това са много гръмки фрази, но на практика е видно, че те въобще не представляват основната част от земеделските произовдители. 

Не сме съгласни и с разписаните конкретни международни искания и исканията, които ще се изпълняват вътре в стараната.

Искаме конкретна позиция поЗелената сделка, вноса от трети страни, включително Украйна и за безумния натиск на търговските вериги върху българските земеделски производители.

От днес стартират преговорите и все още не знаем позициите нито на замеделския министър, нито на представителите на политическите партии.

За нас няма значение кой е министър. Когато са поставени правилно проблемите на масата и от изпълнителната и законодателната власт, те ще бъдат решени. 

Картофопроизводството е структурно важен отрасъл. Той е от изключително социално-икономическо значение, защото 80% от производителите на картофи са в планински и полупланински райони, обясни Тодор Джиков. 

И припомни, че от по - миналата година е спряно обвързаното подпомагане за картофи. 

Миналата година в страната са засети 55 хиляди декара с картофи

В момента цените, които обявяват производителите и търговците на семена, са с 300 лева на декар по-скъпи от миналата година. Без да купим семена ние не можем да започнем кампанията по засаждането на картофи. 

Картофите на пазара у нас са вносниПроцентът на българските картофи  е незначителен. 

Според Джиков, първото нещо, което трябва да се направи е да се дадат парите. При една добра огранизация в МЗХ ние можем в рамките на един месец да стартираме подаване на заявления за подпомагане.

Интервюто на Неда Велкова с Тодор Джиков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонт на новата ДГ "Каменица" заради течове и мухъл

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новата детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата година...

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28