Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовчев и Златанова очакват следващият доклад на ЕК да отбележи съществен напредък

| обновено на 22.01.14 в 14:37
Снимка: БГНЕС
Министрите на правосъдието и на вътрешните работи Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев очакват следващият доклад на  Европейската комисия да отбележи съществен напредък по направените забележки от днес.
Вицепремиерите бяха категорични, че през последните 18 часа не са направени корекции в доклада. Те казаха, че не са обещавали нищо в замяна на смекчаване на тона в документа.

Т
ова, което е отправено като забележки, трябва да мобилизира работата на институциите в тази посока и не бива да се прехвърля отговорност между правителствата, каза Цветлин Йовчев.

Зинаида Златанова все пак отбеляза, че последните шест месеца, отбелязани в доклада, носят позитивизъм:

Обръщам внимание, че съвсем коректно е отразила Европейската комисия факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства. Аз бих добавила, както и преди, че това са и два Висши съдебни съвета, два парламента, включително период, в който нямахме действащ парламент, който също е ключов за въпросите, които разглежда докладът. Важното е от тук насетне да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно, което и ще направим, план за действие за тяхното изпълнение.


Няма ангажимент кога този план ще бъде готов, но вицепремиерът Цветлин Йовчев отбеляза, че ще се изгради стройна система за борба с корупцията, тъй като в последните доклади неизменно се повтаря, че няма осъдени висши чиновници:

По-скоро екшън-планът ще бъде насочен в посока на това доизграждане, стабилизиране и укрепване на такава  система. В никакъв случай, ако ние имаме един-единствен случай, в който имаме, да кажем, на високите нива задържан висш служител, който е осъден за корупция, това единствено не може да бъде индикатор и фактор, който ние ще разгледаме, че ние успешно сме решили проблема с корупцията. И аз мисля, че нашите партньори го разбират и в разговорите, които сме водили, представителите на комисията го разбират много добре. Т.е. в никакъв случай екшън-планът няма да включва като цел ние да извадим един висш политик или държавник и да успеем да проведем едно успешно разследване и да го вкараме в затвора. Така че това, което ще заложим в екшън-плана, това е един системен подход.


Златанова не смята, че в доклада на Европейската комисия има  критики по отношение на новия Наказателен кодекс. Според нея е нелепо да се твърди, че законопроектът е изцяло нейно дело:

Това, което аз направих по отношение на публичното обсъждане, според мен, не беше правено преди. Не подбрах удобни говорители, които да ме подкрепят на кръгла маса, не поканих избрани хора, които да потвърдят моите тези, не се опитах да се харесвам с популистки решения в този много важен закон, защото това е един закон, който представлява професионалното мнение по тази тема, не моето мнение.

Цветлин Йовчев от своя страна е оптимист, че в следващия  доклад ще бъде отбелязан напредък по отношение на отправените сега критики за работата на БОРКОР и забележките срещу ДАНС:

Считам, че като че ли трябва да се възложат и други функции на това звено и то да стане едно аналитично звено, което ще има по-широк обхват в дейността си по отношение на дефиниране на рискови фактори по отношение на управлението, по отношение на сигурността като цяло и предлагане на механизъм за решаването им. По отношеие на Държавна агенция "Национална сигурност", всяка една такава трансформация, разбира се, тя е свързана с редица ефекти, които по един или друг начин затрудняват дейността. Мисля, че дейностите, които в момента предприема ръководството на ДАНС, са в правилна посока и те съвсем скоро ще могат да се поздравят с едни добри резултати, с едно ефективно противодействие на организираната престъпност.


Вътрешният министър коментира, че  има разпоредена проверка за т.нар. "тефтерче на Цар Киро". Той потвърди, че в него има имена на служители от ДАНС:

Както помолих и господин Писанчев да извърши проверка. До момента проверката показва, че е имало някакъв такъв документ ли да го нарека или как, за наличието, на който е бил уведомен бившият вътрешен министър и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност. До момента проверката показва, че като че ли не са взети никакви мерки по този сигнал и че не е уведомена прокуратурата, но нека да изчакаме проверката да приключи и тогава ще мога да ви кажа повече. 
 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕК отказа да определи доклада си за България като положителен или отрицателен

След като ЕК обяви в доклада си за България, че напредъкът в съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията е "недостатъчен  и крехък”, днес от там изразиха надежда, че българските власти ще приемат сериозно изводите от наблюдението. При..

публикувано на 22.01.14 в 12:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32