Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР изпраща около 60 консулски служители в Русия, Украйна и Беларус

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Близо 60 консулски служители от България ще заминат през туристическия сезон за Русия, Украйна и Беларус. Това се налага заради усложнената ситуация в Украйна, съобщи във Варна министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който се срещна с представители на туристическия бранш. 

Министър Вигенин подчерта, че рисковете за туризма идват от влошената икономическа ситуация в Украйна, което може да откаже част от туристите да пътуват, от ситуацията в Крим, както и промяната на маршрутите и преминаването през Полша, за да се заобиколи Украйна, което обаче изисква шенгенски визи. 

Външният министър посочи, че днешната четиристранна среща в Женева е положителен знак заради прекия диалог между Русия и Украйна:

Аз не мисля, че провал на срещата автоматично би довел до по-високи санкции. Все още не сме на етап, от който санкциите стават неизбежни, имам предвид икономическите санкции. "Червената линия", така наречена, по отношение на следващата фаза на санкции е свързана с евентуално нахлуване на руски войски в Украйна. Ако това не се случи, няма да има икономически санкции, поне такава е нагласата на огромната част от страните - членки на ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32