Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Шитов: Има съмнение, че станцията за мониторинг в Девня не показва реални резултати за запрашаването на въздуха

Снимка: БГНЕС

Високи нива на фините прахови частици /ФПЧ/ са измерени в Девня през последните три месеца. 13 пъти над допуситмите норми отчита станцията за мониторинг към РИОСВ. Причина за замърсяването с ФПЧ е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения и промишления сектор, както и емисиите от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, посочиха от община Девня.

Фините прахови частици са опасни за здравето, защото са токсични. Те се натрупват в белите дробове, а оттам проникват в кръвоносната система и предизвикват сериозни поражения в организма. Излагането на ФПЧ води до увеличение на рисковете от сърдечни инфаркти, дихателни и онкологични заболявания.

Анкета с жители на кв „Повеляново” на репортера Александър Попов:




Чист ли е въздухът, който дишате?

- От преди е по-добре. Преди беше по-загазено. Сега е по-добре.

- Кой е основният замърсител?

-Основният според мен е Азотно-торовия.

-Добър ли е въздуха, лош ли е?

- Добър е.

- Обгазявания?

- Не, изключително рядко се случва. Каналът не позволява насам да се качва въздуха. Аз съм доволна, не знам... От  20 години живея тук...

- Много е замърсен. Особено сутрин - мирише. На сяра ми мирише.

- Кой е основният замърсител?

- Агрополихим.

- Какво трябва да се направи според вас?

- Не знам те как си пречистват тези газове. Повечето деца се разболяват и са астматици, както зная.

- О, не е много чист. Даже по едно време се чувстваше направо миризма на хлор.

- Значи заразяването от заводите е под всякаква критика. Просто трябва дасе обърне внимание на самите филтри на завода, защото след 19.00 часа, когато приключва работния ден, започва голямото изпускане от заводите.

- Какво се усеща?

- Ами, вкуса на амоняк, на всякакви други отрови и тем подобни неща.

- Олееее, сега ли се сетиха да питат за въздуха, който дишаме? Станаха толкова години, никой не е дошъл тук да види какъв въздух дишаме или да помислят за девненци. Абсолютно не, дори не се говори за тях. Тук азотно-торовия завод с този червен пушек..... колко пъти сме пускали снимки.... Никой не е дошъл да погледне каквое , що е....

- Какво трябва да се направи?

- Тук съм родена, тук живея и все така е било. Не вярвам някой нещо да направи. Трябва самите заводи да ги заставят да си пречистват дима и да не излиза в атмосферата. Ние, които сме постоянно тук и сме дишали този въздух да не мислите, че сме много здрави? Всичко заминава и дробове и зъби, албсолютно всичко заминава.


Интервю със Свилен Шитов, кмет на Девня. 




Какви мерки ще предприемете като  кмет  на Девня, за да бъде въздухът над града  по-чист?

Трябва да търсим начин, по който да намаляваме точно тези норми.

И вие го търсите... Какъв е този начин, по който вие можете като кмет на община да се справите?

Да, всичко което можем и работим в тази посока като община е, разбира се, традиционни мерки свързани с озеленяване, засаждане на нови дървета, почистване на част от района, метене, миене, но със сигурност това са мерки, които не са достатъчни . Сега от миналата година 28 общини на територията на България ще имат възможност да участват, включая и община Девня в това число, да участват в проект,  който е пилотен към Министерство на околната среда и водите, обхващащ само и единствено въздуха за намаляване на фините прахови частици. В проекта дават възможност за подмяна на инсталации горивни - от твърдо гориво на еднофамилни жилища да минат на алтернативни източници за отопление. Инсталация може да е подмяна  с пелети или най- различни, но такива, които не замърсяват и не влияят на фините прахови частици. Другите предимства, които може да се възползват е на еднофамилни и на многофамилни жилищни сгради да се монтират филтри, които също ще допринесат за намаляването. На градски автотранспорт могат на превозните средства да се монтират също филтри.

По какъв начин стига до жителите на Девня информацията, че въздуха е замърсен? Предприемате ли някакви действия да информирате предварително хората?

Населението разбира единствено от това, което общината предлага като информация...

От резултатите, които са излезли.

Да, но тия резултати  излизат със закъснение. Ако общината, като община, разполага с подобно съоръжение - такава станция, която онлайн има достъп и има информация, може би тогава ще има възможност и своевременно да се вземат мерки и да се уведомят населените места.

Настоявате станцията за мониторинг на въздуха да бъде преместена в квартал Повеляново.

Да , въпросът наистина е в непосредствена близост до основните източници...

До промишлеността...

Преди години там е имало такава станция. По незнайни причини е тази станция е преместена и е сложена, поне по мнението на експертите на община Девня свързани с екологията и въобще мнението на хората е, че е на неподходящо място . И не дава точна и ясна преценка за състоянието въобще на въздуха или всичко, което е свързано с измерването на въпросната станция.

Означава ли това, че ако тази станция бъде преместена там ще покаже още по-високи нива на запрашаване, според това, което казвате?

Има съмнение! И не само мое, ами и на всички, които са на територията на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05