Виното от лозарския комплекс с най-много асми в България, се прослави не къде да е, а в един от известните винопроизводствени райони в света – Бордо.
Какъв е пътят от гроздето в тракийската низина до бутилката на щанда във Франция ще ни разкаже собственикът на лозаро-винарския комплекс Цвятко Стоименов.
Аз съм любител на асмите. Твърдя, че имам най-много асми от всички изби от България. То е такава красота, че просто ми се иска да ви поканя да я видите, когато гроздето узрее. Що се отнася до виното – казват, че вино се прави от грозде. Оттам нататък, или гроздето не е хубаво, или ако е хубаво, можеш да го развалиш, ако не приложиш правилната технология. Аз не се занимавам само с вино, но и със строителство, с търговия, с козметика ...
А винен туризъм развивате ли?
Разбира се, това е моя идея и смятам, че трябва да се втълпи на всички в България, така както го правят във Франция, Италия, Португалия. Това носи пари, носи слава и осмисля съществуването на една изба.
Ноу-хауто откъде взаимствахте?
Работих в Мароко, където виното е по-евтино от водата. След това – в президентството в Алжир, страшно известна страна с виното. От 25 години работя с французи, които са забележителни винари. От тях съм научил, че всяко растение, всяка лозичка, всяка една личност трябва да я обичаш. Ако имате късмета да дойдете при мен, ще видите това, което аз обичам, как е направено, как е подредено и колко красиво, плодосно и ефективно е.
Опишете пътя от лозата до бутилката във вашата фирма?
Най-подходящо е винарската изба да бъде в средата на лозовия масив – да има лаборатория, агроном и технолог. Гроздето трябва да се обере в точно определен момент, нощно време и това да стане на ръка. Не може да се събира машинно, тъй като машините обират всичко, дори и развалените грозда, а това влияе на качеството. По-нататък гроздето се обработва с подходяща техника. Без да престои, веднага се винифицира т.е. прави се на сок и се следи живота на виното. После отлежава в дъбови бъчви. От виното до бутилката разстоянието е доста голямо. Трябва да се уцели момента, в който виното да влезе в бутилката. Пълненето на бутилките се прави с техника, която изсмуква въздуха между тапата и течността, остава неутрален въздух т.е. виното живее в бутилката.
Да, но тук не видях коркова тапа. Капачките на винт нов начин за запечатване ли са?
Това е за широката публика. Същото хубаво вино, но икономическо примамливо за потребителя. Той оценява виното, но виното не може да има живот.
Не е за отлежаване?
Да, не е за отлежаване. Французите са ме научили нещо, което много пъти съм казвал. Най-трудно се прави хубаво вино, обаче още по-трудно е да го изпиеш със свестни хора. Виното не за просташко напиване, виното е за здраве.
По колко чаши?
Зависи от човека, зависи от мезето. Ако отидете в един магазин във Франция и желаете да си купите вино, продавачът ви пита каква храна приготовлявате и той ви избира виното. Бордо го посещавам с моя съдружник, преговаряме с най-голямата компания в Бордо, фантастична винарна. При положение, че вече внасяме вино в Бордо, значи мострите, които сме им изпратили са ги харесали.
Фестивал на хвърчилата ще се проведе и тази година във Варна на плаж "Аспарухово" на 30 и 31 август. "Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха. Човек трябва да разбира от аеродинамика, конструкция и трябва да направи хвърчилото красиво", коментира за Радио Варна организаторът на фестивала Юрий Георгиев. Фестивалът започва в 10..
Интервю със Svend Karlsson (BAEST) Дет метълът отдавна не е това, което беше. И датчаните BAEST са олицетворение на това, че дет метълът отдавна не е това, което беше. Просто чуйте новия им албум „Colossal“ и ще ви стане ясно за какво става въпрос. Рок, хеви и дет. Това са събрали в него BEAST. „Colossal“ ще бъде надълго и нашироко представен и..
Колко време отнема на човек да се адаптира отново към работата след отпуск? Според психолога Добринка Горанова това може да отнеме от 3 дни до една седмица. Всеки човек използва различни механизми за тази цел, но има техники, които със сигурност могат да помогнат. Добринка Горанова съветва, при възможност, човек да си разпредели..
Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето. Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..
Варна има богато архитектурно наследство. Всяка къща има облик, има лице, има изкуство. Това каза фотографът Гаро Кешишян, който допълни, че е разочарован от факта, че това богатство се затрива и бетонира. Не може да отива в ръцете на хора, които нямат чувство за изкуство и отговорност, категоричен е той. Какво става с този град, вместо да запазим..
Варна е град на свободата, който има хоризонт за това човек да се чувства спокоен и дава увереност на артиста и възможност да твори без да е ограничен от нещо. Само като застанеш на брега и видиш тази шир, това ти прочиства мислите. Това каза варненецът - изпълнител и автор на песни, Атанас Кателиев, в изнесеното студио на Радио Варна. "Варна с всяка..
Финансистът и предприемач Димитър Желев получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..